KD Nuoret mukana MV-lehden vastaisessa vetoomuksessa: ”Sananvapauden väärinkäyttöä!”

27.1.2016 klo 16:15 Politiikka Samuli Rissanen

Yhdeksän poliittista opiskelija- ja nuorisojärjestöä vetoaa valtakunnansyyttäjänvirastoon, jotta verkkojulkaisu MV-lehden toiminta otettaisiin tutkittavaksi. KD Nuoret on liittynyt mukaan lehden vastaiseen rintamaan.

Vetoomuksen ovat nyt allekirjoittaneet siitä tiedottaneen sosiaalidemokraattien opiskelijajärjestö SONKin lisäksi KD Nuoret, Keskustan opiskelijaliitto, Kokoomuksen opiskelijaliitto, RKP:n nuorisojärjestö, Sosialidemokraattiset Nuoret, Vasemmistonuoret, Vasemmisto-opiskelijat sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto.

– Sananvapauden periaatetta pitää kunnioittaa, mutta vihapuheelle ja uhkailulle tarvitaan nollatoleranssi julkisessa keskustelussa

Mukana on myös yksittäisiä kansalaisaktiiveja.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö on sen sijaan jättäytynyt vetoomuksen ulkopuolelle.

Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt käynnistivät kampanjan Ilja Janitskinin omistaman verkkojulkaisu MV-lehden toimintaa vastaan tammikuun alussa.

Julkaisussa ja sen palstoilla on pitkään herjattu ja uhkailtu lukuisia kansalaisia, poliitikkoja, virkamiehiä, toimittajia, blogisteja, maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita.

MV-lehteä epäillään myös muun lehdistön tekstien ja valokuvien sekä yksityishenkilöiden kuvien ja tekstien käyttämisestä ilman lupaa.

Julkaisussa on lisäksi levitetty kyseenalaista, rasistista ja vihaa lietsovaa materiaalia.

MV-lehti sallii palstoillaan rasistisen ja henkeen ja terveyteen kohdistuvan uhkailun kommenttien muodossa. Verkkojulkaisussa on myös käynnistetty henkilöihin kohdistuvia massahäiriköintejä esimerkiksi julkaisemalla uhrin yhteystiedot vihakirjoittelun yhteydessä.

Useista henkilöistä on kirjoitettu valheita vahingoittamistarkoituksissa eikä henkilöiden pyyntöihin poistaa julkaistut materiaalit olla välttämättä reagoitu.

KD Nuorten puheenjohtaja Remo Ronkaisen perusteleekin MV-lehden vastaiseen vetoomukseen lähtemistä eettisillä  periaatteilla. Hänen mielestään julkaisu käyttää väärin sananvapautta.

– Sananvapauden periaatetta pitää kunnioittaa, mutta vihapuheelle ja uhkailulle tarvitaan nollatoleranssi julkisessa keskustelussa, Ronkainen sanoo.

Ylös