Mikä sotessa nyt hiertää?

4.3.2016 klo 10:55 Politiikka Samuli Rissanen

Oppositiopuolueiden edustajat tivasivat eilen hallitukselta pitkään veivatun sote-ratkaisun etenemisestä.

Hallituspuolueiden riveistä on esitetty arvioita, että hallituksen 18 itsehallintoalueen malli, jossa kolme aluetta joutuisi tekemään sote-yhteistyötä, ei olisikaan perustuslain mukainen.

Julkisuudessa on jälleen liikkunut huhuja siitä, että viime syksynä soten vuoksi hajoamisen partaalle ajautunut hallitus olisi taas eri mieltä sote-uudistuksen toteutuksesta.

Myös edellisen hallituksen sote-hanke kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

Lisäksi julkisuudessa on jälleen liikkunut huhuja siitä, että viime syksynä soten vuoksi hajoamisen partaalle ajautunut hallitus olisi taas eri mieltä sote-uudistuksen toteutuksesta.

– Kyllähän tässä ulkopuolella on tullut vähän hämmentynyt olo, Kristilllisdemokraattien Sari Essayah sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Häntä askarrutti erityisesti se, että perustuslailliset kysymykset ovat jälleen kerran nousseet esille. Essayah pohti, mikä asia on eniten hankauksessa: Onko kyse alueitten määrästä vaiko vaikeudesta rakentaa rahoitusratkaisua, johon on tulossa suuri verouudistus ja vielä valtionosuusuudistus kylkeen.

Tulevien maakuntavaltuustojen valitseminen ja ensimmäisten vaalien ajankohdan veivaaminen hämmentävät niin ikään.

Ministeri Anu Vehviläisen on väläytellyt mahdollisuutta, että ensimmäinen maakuntavaali ei olisikaan suora vaali, vaan valtuustot valitsisivat ensimmäiset jäsenet.

– Se tuntuisi todellakin hyvin erikoiselta ratkaisulta ja olisi vastoin itsehallinnon henkeä, Essayah sanoi.

Hänen mukaansa kaikkien tavoitteena pitäisi olla se, että sote-ratkaisussa potilaan ja asiakkaan paras toteutuu.

Ylös