”Hallitus vie opiskelijalta kahden viikon ruokarahat”

11.3.2016 klo 12:40 Politiikka Samuli Rissanen

Oppositio aikoo pöllyttää hallitusta jo toistamiseen koulutuspolitiikasta. Tavoitetaso on korkealla: Yhteisellä välikysymyksellä ajetaan opintotukileikkausten ja korkeakoulusäästöjen perumista. Hallituksen rivitkin rakoilevat asiassa.

Rkp:n ensimmäisenä allekirjoittaman, koko oppositiota yhdistävän välikysymyksen kärki on tällä kertaa opintotukileikkauksissa ja korkeakouluihin kohdistuvissa leikkauksissa, jotka ovat jo johtaneet massairtisanomisiin yliopistoissa.

– Kesti vähän aikaa, ennen kuin lähdimme mukaan. Halusimme harkita, miten voimme toimia tässä asiassa rakentavasti

Välikysymyksen tavoitetaso on korkealla: Oppositiopuolueet ajavat-ei enempää tai vähempää- kuin opintotukileikkausten ja korkeakoulusäästöjen täydellistä perumista.

Leikkaukset jakavat myös hallituksen rivejä.

Vihreiden Ville Niinistön mielestä hallitus tekee kovan arvovalinnan, kun koskee opiskelijoihin ja koulutukseen.

Carl Haglund korosti asian tähteellisyyttä sillä, että Rkp on viimeksi ollut välikysymyksen alullepanija 84 vuotta sitten.

Sdp:n Antti Lindtman arvioi, että koulutuspolitiikassa palataan vuosikymmeniä taaksepäin. Opiskelijoilta viedään hänen laskujensa mukaan kahden viikon ruokarahat kuukaudessa.

– Ainoat säästötoimet päivähoitomaksujen korotusten lisäksi, joista hallitus on pitänyt härkäpäisesti kiinni, Lindtman arvioi hallituksen poukkoilevaa leikkauspolitiikkaa.

Kristillisdemokraatit tulivat välikysymykseen mukaan viimeisenä oppositiopuolueena.

–  Kesti vähän aikaa, ennen kuin lähdimme mukaan. Halusimme harkita, miten voimme toimia tässä asiassa rakentavasti, Kristillisdemokraattien Peter Östman sanoi.

Östman korosti, että oppositiopuolueellakin pitää olla omia vaihtoehtoja, joita tuoda pöytään.

Vaakakuppi kääntyi osallistumisen puolelle, sillä Kristillisdemokraattien mielestä esitetty leikkaus opintotukeen on liian raju. Pettymystä on siihenkin, että hallituksen politiikkaa ohjaavat säästöt, eivät luvatut rakenteelliset uudistukset.

– Tähän asti  on näyttänyt siltä, että uudistuksista on luovuttu ja on menty menoleikkaukset edellä, Östman arvioi.

Kristillisdemokraatit eivät olleet mukana ensimmäisessä koulutuspolitiikkaa koskevassa välikysymyksessä, mutta esittivät jo viime syksynä säästöistä luopumista omassa vaihtoehtobudjetissaan.

Nyt Kristillisdemokraatit aikovat työstää oman opintotukimallin, jossa tuen leikkaamisen sijaan  kannustettaisiin nopeampaan valmistumiseen.

– Minuun on ottanut yhteyttä muun muassa ammattikorkeakoulujen opiskelijoita, jotka voisivat suorittaa opintonsa nopeammin. Tuloraja tulee puolestaan vastaan niitä, jotka haluavat ja jaksavat tehdä töitä opintojen ohella, Östman kritisoi nykysysteemiä.

Kannustinloukku on vastassa myös opiskelijoita. Östman huomauttaa, että ennen hallituksen kaavailemia leikkauksia opintotukea ja asumislisää on voinut saada yhteensä 540 euroa kuukaudessa.

– Työmarkkinatuella elävä nuori voi puolestaan saada yli 700 euroa kuukaudessa. Siinäkin mielessä opintotuen leikkaaminen vaikuttaa erikoiselta valinnalta, hän sanoo.

Välikysymys luovutetaan ensi tiistaina ja hallituksella on sen jälkeen 15 päivää aikaa vastata siihen.

Ylös