Hallitus kertoo sopineensa lisäleikkauksista ja sote-linjauksista

5.4.2016 klo 21:55 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus kertoo sopineensa kehysriihessä 370 miljoonan euron uusista sopeutuksista. Ne kohdistuvat  kehitysyhteistyöhön, kuntiin, perusväylänpitoon ja sairauspäivärahaan.

Pääministeri Juha Sipilä kertoo hallituksen päässeen sopuun sekä lisäsäästöistä että sote-linjauksista. Hallituksen toimintakykyä vuolaasti kiitellyt Sipilä totesi, että lähivuosien taloudenpito on nyt lyöty lukkoon ja neljän miljardin säästötalkoista kokonaisuudessaan sovittu.

Mikäli yhteiskuntasopimus syntyy ja kasvupaketti puree toivotulla tavalla ja työllisyysaste nousee nykyisestä 68 prosentista 72 prosenttiin velaksi eläminen voi päättyä jo tällä vuosikymmenellä.

Ilman yhteiskuntasopimusta valtiontalouden alijäämä supistuu noin 1,5 prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä.

Mikäli sopimus syntyy ja kasvupaketti puree toivotulla tavalla ja työllisyysaste nousee nykyisestä 68 prosentista 72 prosenttiin velaksi eläminen voi päättyä jo tällä vuosikymmenellä.

Neljän miljardin leikkaustalkoisiin sitoutunut hallitus joutui ennen kehysriiheä keräämään lisäsäästökohteita, sillä aiempia säästöpäätöksiä oli jouduttu perumaan. Sosiaalitukien indeksien jäädytys ei myöskään näyttänyt toteutuvan arvioidulla tavalla, koska inflaatiota ei ole.

Tänään hallituspuolueet sopivat tekevänsä vielä juustohöylätyyppisen indeksien lisäleikkauksen, joka vastaisi euromääräisesti alkuperäistä tavoitetta. Indeksien jäädytyksistä on määrä säästää 195 miljoonaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoo, että 25 miljoonaa säästetään kehitysyhteistyöstä. 130 miljoonaa on puolestaan kertymässä kuntasäästöistä, joita kotiutetaan esimerkiksi asiakasmaksuja ja kiinteistöveroa nostamalla. Lisäksi 35 miljoonaa säästetään perusväylänpidosta.

Veroista nousee polttoainevero.

Hallitus aikoo panostaa kahdeksaan eri infrahankkeeseen. Toteutumassa on ainakin Helsingin ja Espoon välille tuleva Raide-Jokeri sekä Lahden ohikulkutie. Kehysriihessä sovittiin myös valtateiden 4 Oulu–Kemi ja 5 Mikkeli–Juva parannuksista sekä Luumäki–Imatra-ratahankkeesta. Nopea junayhteys Turun ja Helsingin välille on myös suunnitelmissa.

Ylös