Suomi nousee taantumasta, mutta menetti silti viimeisenkin kolmen A:n luottoluokituksen

6.6.2016 klo 09:46 Kotimaa Samuli Rissanen

Helsingin Sanomien kyselyssä ekonomit arvioivat, että Suomi nousee vihdoin pitkänsitkeästä taloustaantumasta. Kasvu on yksityisen kulutuksen varassa, vienti ei edelleenkään vedä.

Helsingin Sanomien (5.6.)  kyselyseen osallistuneiden ekonomistien mielestä Suomi nousee parhaillaan usean vuoden mittaisesta taloustaantumasta. Lehden talouskyselyyn vastasi yli 60 ekonomistia.

Sen sijaan luottoluokittajat ovat tipputtaneet Suomen yksi toisensa jälkeen korkeimmasta kolmen A:n luottoluokituksesta.

Ekonomistien näkemyksiä tukee Tilastokeskuksen viime perjantaina täsmäyttämät luvut Suomen talouskasvusta, joka on kiihtynyt viime vuoden lopulla ja alkuvuonna.

Taloustieteilijöiden mukaan reippaampi kasvu alkaa vasta, kun vientikin vetää. Toistaiseksi nousu on rakentamisen ja kotimaisen kysynnän varassa.

Bruttokansantuote romahti 8,3 prosenttia vuonna 2009, ja talouden toipuminen on ollut sen jälkeen hidasta. Suomella on takanaan useampi miinusmerkkinen talousvuosi ja bkt on yhä viisi prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin ennen taantumaa vuonna 2008.

Viime vuonna bruttokansantuote kääntyi kuitenkin puolen prosentin kasvuun. Alkuvuonna Suomen talous kasvoi Tilastokeskuksen mukaan peräti 1,6 prosenttia.

Sen sijaan luottoluokittajat ovat tipputtaneet Suomen yksi toisensa jälkeen korkeimmasta kolmen A:n luottoluokituksesta. Viimeisimpänä luottoluokittaja Moody’s on laskenut Suomen valtion luottoluokituksen tasolta Aaa tasolle Aa1.

 

Ylös