Kotimaan politiikan superviikonloppu alkaa-päähuomio on Kokoomuksen puheenjohtajakisassa

10.6.2016 klo 09:06 Politiikka Samuli Rissanen

Tänään käynnistyy politiikan superviikonloppu, kun useimmat eduskuntapuolueet kokoontuvat eri puolilla Suomea.

Kokoomus järjestää puoluekokouksen Lappeenrannassa, vasemmistoliitto on koolla Oulussa, keskusta puolestaan Seinäjoella ja RKP Turussa.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja on selvillä hyvissä ajoin lauantai-iltapäivänä, jolloin nähdään onko kokoomuksen eduskuntaryhmästä alunperin sanoitettu muutostarve myös kokousedustajien kanta

Viikonlopun päähuomion kohteena on kokoomus, jonka johtopaikasta kisataan jälleen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb on ehtinyt luotsata puoluetta vajaat kaksi vuotta, mutta on nyt tosipaikan edessä.

Sisäministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki kisaavat Stubbin ohella puheenjohtajan paikasta.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja on selvillä hyvissä ajoin lauantai-iltapäivänä, jolloin nähdään onko kokoomuksen eduskuntaryhmästä alunperin sanoitettu muutostarve myös kokousedustajien kanta.

Puheenjohtavaalissa äänioikeutettuja ovat ainoastaan viralliset kokousedustajat.

Myös vasemmistoliitolle ja RKP uusi viikonloppuna johtonsa. Seitsemän vuotta vasemmistoliittoa luotsannut Paavo Arhinmäki saa seuraajakseen kansanedustaja Li Anderssonin, joka voitti ylivoimaisesti puolueen jäsenäänestyksen uudesta puheenjohtajasta.

Anderssonilla ei ole jäsenäänestyksen voiton jälkeen enää vastaehdokkaita.

Carl Haglundin luopuessa RKP:n puheenjohtajuudesta johtopaikasta kisaavat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, nuorisojärjestön puheenjohtaja Ida Schauman ja kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Puoluekokouksissa valitaan puolueille myös muuta johtoa, kuten varapuheenjohtajat.

Puoluesihteerin paikka on lisäksi avoinna keskustassa ja vasemmistoliitossa.

Ylös