Turun telakka sai jättitilauksen-töitä on kuudeksi vuodeksi

6.9.2016 klo 15:01 Kotimaa Samuli Rissanen

Meyerin Turun telakka on saanut Carnival Corporation -varustamolta tilauksen kahden risteilyaluksen rakentamisesta. Telakan toimitusjohtaja Jan Meyerin mukaan syntynyt sopimus tuo lisätyötä sekä Turun telakalle että muille suomalaisyhtiöille.

Maailman suurin risteilyvarustamo Carnival Corporation on tilannut Turun telakalta kaksi uutta risteilyalusta. Turun telakan omistajan Meyer Werftin järjestämässä tiedotustilaisuudessa esiintyneen telakkayhtiön toimitusjohtaja Jan Meyerin mukaan Turusta tilatut alukset ovat bruttovetoisuuksiltaan 180 000 tonnia.

Meyer Werft on investoinut telakkaan 75 miljoonan edestä ja investoinnit jatkuvat, jotta laivat saadaan rakennettua

Turun telakan edellisen omistajan, STX:n aikana, Royal Caribbean -varustamolle valmistetut jättiristeilijät Oasis of the Seas ja Allure of the Seas olivat bruttovetoisuuksiltaan yli 220 000 tonnia.

Nyt tilatut alukset valmistuvat vuosina 2020 ja 2022. Niiden kauppahintaa ei kerrottu.

Meyerin Turun telakalle kauppa on merkki vakaasta tulevaisuudesta.

– Kun tulimme telakan omistajiksi, tilauksia oli kolmeksi vuosineljänneksi, nyt tilauskirja ulottuu vuoteen 2022 eli töitä on tiedossa kuudeksi vuodeksi, Jan Meyer kertoi lehdistötilaisuudessa.

Meyer Werft on investoinut telakkaan 75 miljoonan edestä ja investoinnit jatkuvat, jotta laivat saadaan rakennettua.

Syntynyt sopimus tuo myös lisätyötä telakalle. Väkeä on Meyerin mukaan jo rekrytoitu 350 henkilöä, osin korvaamaan telakalta eläköityviä työntekijöitä.

Saksalaisesta Meyer Werftistä tuli Turun telakan omistaja syksyllä 2014, kun edellinen omistaja STX oli ajautunut rahoitusvaikeuksiin.

Uutinen Turun telakan siirtymisestä Meyerin ja Suomen valtion omistukseen otettiin tuolloin riemulla vastaan koko suomalaisen meriteknologiateollisuuden alalla.

Edskunnan meriryhmä palkitsikin Meyer Werftin maaliskuussa 2015 ”Vuoden meriteko”-kunniamaininnalla.

Meriryhmän silloinen puheenjohtaja, Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi luotti, että omistajavaihdos tuo Turun telakalle ”erityistä uskoa toiminnan jatkuvuuteen ja kehittymiseen.”

– On vaikea kuvitella Turun telakan omistajajärjestelyille suomalaisen laivanrakentajan kannalta onnellisempaa lopputulosta, Ahvenjärvi sanoi luovuttaessaan eduskunnan tunnustuksen Jan Meyerille.

 

Ylös