Pohjoismaista löytyvät ratkaisut leikata maailman päästöjä EU:n verran

16.11.2016 klo 10:52 Politiikka KD Lehti

Ottamalla käyttöön 15 pohjoismaista ilmastoratkaisua maailma voisi vähentää päästöjä neljällä gigatonnilla 2030.

Määrä on yhtä paljon kuin EU-maat yhteensä tuottavat päästöjä nykyään. Kustannuksiltaan ratkaisujen käyttöönotto vastaisi summaa, jonka verran nyt tuetaan fossiilisia polttoaineita yhdeksässä päivässä.

Tulokset selviävät tänään julkistettavasta Nordic Green to Scale -selvityksestä, joka lanseerataan Marrakechin COP 22 -ilmastoneuvotteluissa. Sitra on kumppaneidensa kanssa selvittänyt, paljonko päästöjä voitaisiin vähentää, jos parhaat Pohjoismaissa jo nyt käytössä olevat ratkaisut otettaisiin 2030 mennessä laajamittaisesti käyttöön muissa maissa.

Tutkimus osoittaa, että on jo olemassa lukuisia toimivia ratkaisuja, joilla päästövähennysten kustannukset ovat kohtuulliset

Pariisin ilmastosopimus tuli voimaan 4. marraskuuta. Jo 110 maata on tähän mennessä ratifioinut sopimuksen. Maailman maat tarvitsevat kuitenkin hyviä ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi, jotta sovittuun tavoitteeseen voidaan päästä.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen arvioi, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos kaikki maat toteuttavat sitoumuksensa ripeään tahtiin.

– Tämä tutkimus osoittaa, että on jo olemassa lukuisia toimivia ratkaisuja, joilla päästövähennysten kustannukset ovat kohtuulliset, hän sanoo

Tiilikainen toimii myös Pohjoismaiden ministerineuvoston ympäristöministerikokousten puheenjohtajana.

Nordic Green to Scale -analyysin tekemistä johti Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen. Hänen mukaansa maailma tarvitsee myös kokonaan uusia, nopeasti päästöjä vähentäviä ratkaisuja, vaikka nykyisillä ratkaisuillakin pääsee jo pitkälle.

– Tarvetta innovaatioille ja uudelle teknologialle ei voi käyttää tekosyynä vitkuttelulle, vaan saatavilla oleviin ratkaisuihin pitää tarttua jo tänään, hän sanoo.

Ylös