Kansalaisaloite eutanasian sallimiseksi vei kansanedustajien ajatukset viimeiselle rajalle: ”Mitä on arvokas kuolema?”

2.3.2017 klo 18:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen piti lähetekeskustelun ensimmäisen puheenvuoron, jossa hän muistutti lääkärin etiikasta, arvokkaasta kuolemasta ja hyvän saattohoidon tarpeellisuudesta.

Eduskunta on saanut pohdittavakseen elämän ja kuoleman välistä rajapintaa koskettavan eettisten kysymysten vyyhdin, kun kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi saapui eduskunnan lähetekeskusteluun.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajat vaativat, että eduskunta aloittaa lainvalmistelutoimenpiteet eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian sallimiseksi.

Aloite mahdollistaisi samantyyppisen eutanasiaa koskevan lainsäädännön, jollainen on voimassa nykyisin Hollannissa.

– Mitä on arvokas kuolema? Se on elämää, ne viimeiset päivät ja hetket ennen kuolemaa. Itse kuolema on kuitenkin raja, jota emme pysty arvottamaan

Lähetekeskustelun ensimmäisen puheenvuoron pitänyt kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen huomautti, että suomalaisessa kansalaisaloitteessa edetään vielä astetta pitemmälle kuin Hollannissa. Oikeustoimikelpoinen ja parantumattomasti sairas potilas voisi pyytää eutanasiaa toiselta lääkäriltä, mikäli häntä hoitava lääkäri olisi haluton toteuttamaan sitä esimerkiksi vakaumuksensa vuoksi.

Räsänen muistuttaa, että kuolevia potilaita hoitavista lääkäreistä vain 17 prosenttia kannattaa eutanasiaa. Lääkäriliitot Suomessa ja maailmalla vastustavat eutanasiaa.

– Hippokrateen valassa lääkäri kirjaimellisesti lupaa, ettei anna potilaalle kuolettavaa myrkkyä, Räsänen sanoo.

Lääkärinä ennen eduskuntauraansa työskennellyt Räsänen uskoo, että eutanasiasta on syntynyt kansalaisille vääriä mielikuvia. Se ei tarkoita kuolevan potilaan rauhoittamista nukuttamalla tai kipujen lievitystä morfiinilla.

– Eutanasiassa potilaalle annetaan kuolinpiikki, myrkkyä, joka lamauttaa lihaksiston ja pysäyttää sydämen. Ihminen lopetetaan kuin eläin, Räsänen sanoo.

Sen sijaan nukuttamalla ihmisen elämä ei lyhene ja kipujen hoitaminen opiaateilla voi joskus jopa pidentää elämää.

– Päinvastoin, krooninen kipu uuvuttaa ihmisen ja kuolema voi tulla aiemmin. Oikein käytettynä opiaatit poistavat kipuja ja lievittävät myös hengenahdistusta kuoleman edellä, Räsänen korjaa virhekäsityksiä.

Eutanasiaa koskevan kansalaisaloitteen käsittelyssä yhdeksi keskeiseksi teemaksi nousikin arvokas kuolema. Räsäsen mukaan kyse on monisyisemmästä asiakokonaisuudesta kuin pelkästään parantumattomasti sairaan tahdon toteuttamisesta.

– Mitä on arvokas kuolema? Se on elämää, ne viimeiset päivät ja hetket ennen kuolemaa. Itse kuolema on kuitenkin raja, jota emme pysty arvottamaan, Räsänen muistuttaa.

– Ihmisen surmaaminen ei ole arvokas tapa kuolla, Räsänen lisää.

Hollannin esimerkki kuvastaa Räsäsen mukaan sitä, kuinka helposti eutanasian sallivassa yhteiskunnassa voidaan luisua kaltevalle pinnalle. Kuolemantoive ei useinkaan liity kroonisiin kipuihin tai niiden pelkoon vaan yksinäisyyteen ja huoleen joutua muiden autettavaksi.  Kuolevan kysymys on silloin, välittääkö minusta kukaan ja olenko taakaksi muille.

– En kannata eutanasia sallimista vaan hyvää saattohoitoa.

– Olen tehnyt aloitteen saattohoitolaiksi ja toivon mahdollisimman monen kansanedustajan allekirjoittavan sen, jotta se saataisiin eteenpäin, Räsänen kertoi.

Ylös