Sari Essayah: Sote-uudistus ei onnistu ilman terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä

11.3.2017 klo 10:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan ikäihmisten arkiliikunta pitäisi saada osaksi terveydenedistämisen kannustinta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaati kunnille jäävän terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen valtionosuudessa huomioimaan myös ikäihmisten arkiliikunnan lisäämisen.

Essayah toivoo ensimmäisenä Suomessa aloitetun ikäihmisten arkiliikunnan mittaamisen ja seurannan hyvien tulosten rohkaisevan myös muita kuntia kotihoidossa olevien vanhusten toimintakyvyn aktiiviseen lisäämiseen.

– Sote-uudistuksessa vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä säilyy kunnilla, vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien järjestettäväksi.

– Tässä muutoksessa on tärkeä varmistaa, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja ehkäisevät palvelut muodostavat jatkossakin kuntalaisen kannalta vaikuttavan kokonaisuuden ja että vastuu ja resurssit säilyvät, Essayah sanoo.

– Ilman terveydenedistämisen ottamista tosissaan sote-uudistus ei tule onnistumaan, olipa malli mikä hyvänsä

Kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden kannustavan elementin ns. HYTE-kertoimen päämääränä on varmistaa kuntien aktiivinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminta myös sote-uudistuksen jälkeen.

HYTE-kertoimen indikaattoreiden joukkoon on nostettava myös ikäihmisten arkiliikunta kaavailtujen lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuuden seurannan rinnalle. Juuri ikäihmisten arkiliikunnan tukemisella voidaan vaikuttaa mm. lihasvoiman ja tasapainon parantumiseen. Liikunta hidastaa toimintavajausten syntyä ja parantaa omatoimisuutta.

– Tutkimukset osoittavat, että iäkkäänäkin aloitetulla liikunnalla on terveyshyötyjä, joten tämä on syytä huomioida erikseen myös kannustimessa, Essayah vaatii.

Hänen mukaansa kuntien palkitseminen vaikuttavasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä on ylipäätään tärkeää, koska sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvun hillitseminen edellyttää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehokasta toteuttamista ihmisten arkiympäristöissä.

– Ilman terveydenedistämisen ottamista tosissaan sote-uudistus ei tule onnistumaan, olipa malli mikä hyvänsä, Essayah summaa.

Ylös