Työnantajat tyytyväisiä: kehitysvammaiset työntekijät sitoutuvat työhönsä ja luovat positiivista ilmapiiriä

16.3.2016 klo 09:15 Kotimaa KD Lehti

Työnantajien kokemukset kehitysvammaisista työntekijöistään ovat erittäin positiivisia. Keskiviikkona 16. maaliskuuta alkaa Palkkaa mut -kampanja, joka muistuttaa, että myös kehitysvammaiset ihmiset haluavat tehdä työtä ja saada siitä palkkaa.

Työnantajat ovat tyytyväisiä kehitysvammaisiin työntekijöihinsä. Tämä käy ilmi vastikään valmistuneesta Kehitysvammaliiton ja Kuntoutussäätiön tutkimuksesta, jossa selvitettiin ensimmäistä kertaa kehitysvammaisia henkilöitä työllistäneiden työnantajien kokemuksia ja näkemyksiä. Tutkimukseen osallistui työnantajia pääkaupunkiseudulta, Kymenlaaksosta, Etelä-Karjalasta, Joensuusta ja Oulun seudulta.

Työnantajien mukaan kehitysvammaiset työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä ja suoriutuvat työtehtävistään. He vaikuttavat positiivisesti niin työyhteisön ilmapiiriin kuin organisaation imagoon. He tulevat hyvin toimeen sekä työtovereiden että asiakkaiden kanssa. Heillä ei ole muita suurempaa tapaturmariskiä eikä muita enempää sairauspoissaoloja.

Yli puolet vastaajista katsoi, että kehitysvammaisen henkilön työpanos täytti sille asetetut laadulliset ja määrälliset vaatimukset.

Työtehtävien suorittaminen vaatii varsinkin alussa tavallista enemmän aikaa. Riittävän ohjauksen jälkeen itsenäinen toiminta on vahvistunut. Yli puolet vastaajista katsoi, että kehitysvammaisen henkilön työpanos täytti sille asetetut laadulliset ja määrälliset vaatimukset.

Tutkimukseen osallistui työnantajia, joilla on kehitysvammaisia työntekijöitä joko palkkatyösuhteessa tai avotyötoiminnassa. Avotyöntekijä tekee tavallisia töitä tavallisella työpaikalla, mutta hänellä ei ole työsuhdetta eikä hän saa palkkaa. Työtehtävät ovat samankaltaisia riippumatta siitä, onko kehitysvammainen henkilö palkkatyösuhteessa vai avotyötoiminnassa; yleisiä ovat avustavat tehtävät kaupan alalla tai ravintoloissa ja kahviloissa.

Työnantajien kokemukset olivat molemmissa tapauksissa hyvin yhteneväisiä eli valtaosaltaan myönteisiä. 95 prosenttia vastaajista katsoi, että kaikki ansaitsevat korvauksen tekemästään työstä, vaikka käytännössä avotyötoiminnassa olevat eivät palkkaa saa. 88 prosenttia oli sitä mieltä, että vajaakuntoisten henkilöiden työllistäminen on osa heidän organisaatioidensa yhteiskuntavastuuta.

Palkkatyösuhteeseen kehitysvammaisia ihmisiä työllistäneistä 65 prosenttia näki työllistämisen taloudellisesti kannattavana ja vain 5 % kannattamattomana. Reilu neljännes avotyötoiminnan tarjoajista oli sitä mieltä, että osa avotyösuhteista olisi muutettavissa palkkatyösuhteeksi.

Työllistämisen esteiksi nähtiin muiden muassa lainsäädännön puutteet ja palkan ja eläkkeen yhteensovittamiseen liittyvät kannustinloukut, palkkaamiseen liittyvän byrokratian hankaluudet sekä vallitsevat asenteet.

 

Palkkaa mut -kampanja alkaa 16.3.

Kehitysvammaliitto aloittaa 16.3. Palkkaa mut -kampanjan, joka muistuttaa, että myös kehitysvammaiset ihmiset haluavat tehdä työtä ja saada siitä palkkaa. Ainakin 3000 työkykyistä ja -haluista kehitysvammaista henkilöä olisi saman tien valmis siirtymään palkkatyöhön.
Palkkaa mut -kampanja näkyy muun muassa sosiaalisessa mediassa häshtägillä #palkkaamut sekä Otto-automaateilla, joilla kerätään varoja kehitysvammaisten ihmisten työllistymisen tukemiseen 16.3. –31.5.

 

 

Ylös