”Hallitus ajaa sekä julkisen puolen aluesairaalat että yksityiset sairaalat alas”

31.10.2017 klo 17:31 Politiikka Samuli Rissanen

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mielestä hallituksen keskittämistoimet vaarantavat ihmisten mahdollisuuden päästä oikea-aikaiseen hoitoon.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi, että päätös keskittää anestesiaa vaativat toimenpiteet ja leikkaustoiminta pelkkiin yliopistosairaaloihin ja suuriin keskussairaaloihin on yksi hallituksen sote-uudistuksen suurista ongelmakohdista.

– Sote-uudistuksen valmistelussa poliittiset intohimot ovat syrjäyttäneet asiantuntijoiden näkemykset, onpa sitten ollut kysymys vastuualueiden määrästä tai valinnanvapauden järjestämistavasta.

Östmanin mielestä terveydenhoitolakia ja päivystysuudistusta pitää korjata ja luoda mahdollisuus alueellisiin päätöksiin päiväkirurgiasta.

– Maassamme on useita sairaaloita, jotka eivät kuulu yliopistollisen sairaalan piiriin, mutta ovat alueellaan hyvin tärkeitä. Uuden lain myötä näissä sairaaloissa ei voida enää tehdä anestesiaa vaativia toimenpiteitä ja leikkauksia, Östman kritisoi.

Hänen mukaansa tämä johtaa siihen, että potilaiden matkat lähimpään toimenpiteitä tekevään, päivystävään sairaalaan kasvavat. Samalla yhteispäivystyspisteet kuormittuvat, potilasturvallisuus kärsii ja matkakustannukset kasvavat.

Hallituksen toimilla on muitakin vaikutuksia. Ympärivuorokautinen yhteispäivystysehto koskisi myös yksityisiä toimijoita, mikä johtaisi siihen, ettei anestesiaa vaativia leikkauksia voitaisi enää tehdä yksityisissä sairaaloissa silloin, kun palvelun ostajana on julkinen sektori.

– On erikoista, että hallitus ajaa sekä julkisen puolen aluesairaalat että yksityisen puolen toimivat sairaalat alas, Östman hämmästelee.

– Sote-uudistuksen valmistelussa poliittiset intohimot ovat syrjäyttäneet asiantuntijoiden näkemykset, onpa sitten ollut kysymys vastuualueiden määrästä tai valinnanvapauden järjestämistavasta.

KD:n puoluehallitus on myös aiemmin vaatinut hallitusta korjaamaan huonot päätökset ja pistämään sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet keskiöön jatkovalmistelussa.

Ylös