Suomen talouden kiri kiihtyy – bruttokansantuote nousi 3,6 prosenttia

15.11.2017 klo 08:21 Kotimaa Kristiina Kunnas

Ekonomistiarvio: Pitkän aikavälin kestävä kasvu on noin 1,5 prosenttia.

Suomen talous pistää koko ajan uutta kirivaihdetta pykälään. Heinä-syyskuussa bruttokansantuotteen kasvu nousi Tilastokeskuksen mukaan 3,6 prosenttiin vuoden takaisesta. Huhti-kesäkuussa bruttokansantuote kohosi 3,0 prosenttia.

Myös työllisyys on kohenemassa. Tilastokeskuksen mukaan työllisten määrän ennakoidaan kasvaneen 0,5 prosenttia viime vuoden heinä-syyskuusta.

Uhkana on jo, että kasvulle tulevat seinät ja katto vastaan. Kapasiteetin käyttöasteet nousevat tappiinsa, ja osaavaa työvoimaa – paino on sanalla osaavaa – on vaikea löytää. Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan yrityksissä on näkyvissä joitakin merkkejä tästä.

– Ennen kaikkea työvoimakapasiteetti tulee pullonkaulaksi, hän arvioi.

Kangasharju kertoo, että investoinnit ovat hurjassa kasvussa. Kone- ja laiteinvestointeja tehdään jo enemmän kuin ennen finanssikriisiä. Vientimarkkinat kasvavat tällä hetkellä suhdanneluonteisesti yhtä nopeasti kuin 2000-luvun alkupuolella.

Tämän hetken kasvuvauhti on ekonomistiarvioiden mukaan selvästi nopeampaa kuin mitä ovat pitkän aikavälin potentiaaliset kasvumahdollisuudet. Potentiaalinen kasvu muodostuu työllisyyden lisäyksen ja tuottavuuden kasvun summasta.

Euroalueen bruttokansantuote kasvoi heinä-syyskuussa selvästi hitaammin kuin Suomen.

– Siitä on monenlaista näkemystä, mutta ehkä se on noin puolitoista prosenttia, mihin Suomi pystyy pidemmällä aikavälillä, Kangasharju sanoo.

Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemat luvut ovat ennakollisia. Tarkennetut tiedot bruttokansantuotteesta saadaan joulukuun alussa.

Suomen talous on selvästi kovemmassa vauhdissa kuin euroalueen. Euroalueen bruttokansantuote kasvoi heinä-syyskuussa selvästi hitaammin kuin Suomen. Euroalueella kasvu oli 2,5 prosenttia vuoden takaisesta, kertoi EU:n tilastovirasto Eurostat äskettäin.

Myös euroalueen talous on piristynyt koko vuoden ajan, sillä kasvu oli toisella vuosineljänneksellä 2,3 prosenttia ja ensimmäisellä neljänneksellä 2,1 prosenttia.

Lähde: STT-Antti Autio

 

Ylös