KD:n vaalitulos vaalipiireittäin tarkasteltuna

23.4.2015 klo 12:15 Uutiset Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit keräsivät 3,5 prosenttia koko maan äänistä, mutta vaalipiireittäin tarkasteltuna hajonta on suurta. Pohjois-Suomessa ja toisaalta Helsingissä ja Uudellamaalla kannatus on 1,1-2,6 prosentin välissä, kun taas parhaissa piireissä Savo-Karjalassa ja Hämeessä yllettiin yli kuuteen prosenttiin.

Helsinki

Kokoomuksen ja Vihreiden hallitsemassa kaupungissa kristillisdemokraatit ovat olleet usein alakynnessä eikä omaa kansanedustajaa ole ollut sitten Eeva-Liisa Moilasen (1987–95) kauden jälkeen. 2000-luvulla kannatus on puolittunut sen jälkeen, kun tunnettu lääkäri-kaupunginvaltuutettu Pekka Reinikainen jätti päivänpolitiikan. Nyt Kristillisdemokratit keräsivät Helsingin äänistä 1,8 prosenttia. Edustajapaikkaa tarvittaisiin reilusti puolet enemmän ääniä. Tehtävä on nykyisellään kutakuinkin mahdoton, mutta sitä yritettiin yhdessä Köyhien asialla puolueen kanssa. KD-valtuutetut Mika Ebeling ja Sari Mäkimattila keräsivät kumpikin tasaisesti ääniä.

Uusimaa

Kristillisdemokraattien ehdokaslistaa kehuttiin kattavaksi ja tasaväkiseksi. Reilu jäsenten välinen kisa saatiinkin aikaiseksi. Sdp:llä, Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on tosin heittää kehiin Uudellamaalla omat puoluejohtajat, mikä lihottaa entisestään niiden asemia. Pienten puolueiden osa on niukka: 35 mahdollisesta paikasta KD:lle herui rimaa hipoen yksi. KD:n kärkikolmikko erottautui jo etukäteen, niin että istuva kansanedustaja Jouko Jääskeläinen kuin haastajat Antero Laukkanen ja vantaalainen tv-lääkäri Tiina Tuomela olivat eniten kyselyihin vastanneiden huulilla. Laukkanen korjasi potin ainoana espoolaisena, mutta marginaalit olivat niukat.

Varsinais-Suomi

Piiri ei lukeutunut kuuden vahvan piirin joukkoon, joten se ei hyötynyt sen enempää vaalistrategiasta kuin -resursseistakaan. Läpimeno tiedettiin vaikeaksi, sillä jopa Sari Essayah jäi niukasti rannalle vaalipiiristä 2007. Ehdokaslistalla oli paljon uusia tulokkaita, mutta useat vanhat konkarit loistivat poissaolollaan. Onneksi Ville Auvinen lähti kisaan, samoin pastori Håkan Westergårdin panos oli merkittävä. Raisiolainen Veera Köpsi on tulevaisuuden tekijä. Edustajapaikasta jäätiin kuitenkin vielä toivottoman kauas.

Satakunta

Raumalaisen kansanedustajan Sauli Ahvenjärven sinänsä erittäin ymmärrettävä vaalipiirin vaihto Pirkanmaalle jätti ison aukon. Toisaalta Satakunnan piilevä äänikynnys on suurillekin puolueille korkea, liki 14 prosenttia. Urhea ja rohkea KD lähti täydellä listalla liikkeelle, mutta ilman vaaliliittoa yritys oli tuhoon tuomittu. Satakunnassa odotellaankin vaalipiirin yhdistämistä joko Varsinais-Suomeen tai Pirkanmaahan.

Häme

Puheenjohtajapiirin asemassa olevalta Hämeeltä on odotettu usein paljon. Piirin pitkäaikainen kansanedustaja Päivi Räsänen on napsinut kovia äänisaaliita ja vielä kymmenkunta vuotta sitten KD:n vaalikannatus pyöri 10 prosentin tietämillä. Toista paikkaa ei kuitenkaan ole koskaan tullut ja tällä kertaa Räsäsen omakin paikka oli vaarassa. Tällä kertaa Räsäsen henkilökohtainen äänimäärä ei kuitenkaan enää laskenut ja vaikka listoilta puuttuivat lahtelaisvaltuutetut Marjo Loponen ja Leena Mantere, paikka tuli. Kannatus kuitenkin laski. Varakansanedustajan paikka meni vaalien ensikertalaiselle, heinolalaiselle terveyskeskuksen ylilääkärille, Kirsi Timoselle.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla kannatuskyselyt pitivät Kristillisdemokraattien kohdalla harvinaisen hyvin paikkansa, sillä ennustekin lupasi 4,9 prosenttia ja yhtä paikkaa. Tulos on kutakuinkin sama kuin neljä vuotta sitten. Pirkanmaan paikan varmisti piirinvaihdolla osaa aktiiveista hämmentänyt kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi. Vaalipiirin todellisesta yllätyksestä vastasi kuitenkin Sari Tanus, joka puhdisti pöydän istuvien kansanedustajien Leena Rauhalan ja Ahvenjärven nenän edestä erinomaisen kampanjansa johdosta. Marginaalit ovat tosin kahden kärkiehdokkaan välillä erittäin niukat.

Kaakkois-Suomi

Kymi on KD:n sydänmaata, juurevaa ja vahvaa. Etelä-Savon puolella kannatus ei ole yhtä vahvaa, mutta sekä Savonlinnasta että Mikkelistä saatiin hyvät ehdokkaat. Kaakkois-Suomen KD-piirin ongelmana on, ettei ehdokaslistalta löytynyt kaikissa kolmessa maakunnassa (Kymi, Etelä-Karjala, Etelä-Savo) kannatusta nauttivaa ehdokasta. Palm keräsi äänensä (3596) pääosin Kouvolasta, Riikonen (2440) Savonlinnasta ja Mikkelistä.

Kristillisdemokraattien menestymistä ehkäisi myös kaikkien puolueiden vahva panostus uudessa laajassa vaalipiirissä. Kilpailu oli kovaa. Edustajapaikan menetys on puolueelle äärimmäisen kirpaiseva. Kansanedustajan paikka tehdään tässä puolueessa pitkäjänteisellä työllä ja yhteistyöllä. Kokemus on myös osoittanut, että kun piiri jää ilman kansanedustajaa, paikan takaisin valtaaminen voi viedä tuskallisen pitkään.

Savo-Karjala

Sari, Sari, Sari!! Kunpa sinut voisi monistaa niin kuin perussuomalaiset kerran tekivät Soinin kasvoille omassa vaalijulisteessaan. Sillä: Missä Sari, siellä vaalimenestys. On oikeastaan mahdotonta tietää, kuinka Essayah tekee mahdottomasta mahdollista, mutta sitkeydellä, sinnikkyydellä ja tahdon lujuudella on oltava jotain tekemistä asian kanssa. Enemmän kuin 61 000 suomalaista ja 11 000 savokarjalaista tietää myös, että Essayah on helposti lähestyttävä, aito ja rehti.

Kampanjoinnissa entistä huippu-urheilijaa ei ole helppo ohittaa. Hän on somen kuningatar. Suosittuudessaan Essayah painiikin puoluejohtajien kanssa samassa sarjassa. Savo-Karjalan kampanjaa siiviitti myös ehdokkaiden yhteishenki. Molempien maakuntien kunnat ja markkinapaikat kierrettiin yhdessä. Pienen puolueen kannattaakin tehdä kansanedustajapaikan metsästämisestä yhteinen projekti.

Keski-Suomi

24 vuotta Kristillisdemokraattien kansanedustajana viihtyneen Toimi Kankaanniemen loikka perussuomalaisiin tuntuu yhä Keski-Suomessa. Piiri lukeutui haastajiin ja yllätyshyökkäystä rakennettiin, mutta edustajapaikan edellyttämästä noin seitsemän prosentin kannatuksesta jäätiin reilusti. Jyväskyläläinen Marika Visakorpi teki hyvän ja uskottavan kampanjan ja lisäsi äänisaalistaan viime vaaleista. Joukkue olisi tarvinnut toisenkin Visakorven kaltaisen äänimagneetin. Äänekoskelaisella Piia Flink-Liimataisella olisi ollut oma yleisönsä, mutta hän keskittyi tällä kertaa tsemppaamaan muita kd-ehdokkaita. Puoluesihteeri Asmo Maanselän ehdokkuus Keski-Suomessa ei tuonut ratkaisevaa lisäystä äänipottiin.

Vaasan vaalipiiri

Bjarne Kalliksen ehdokkuus Kokoomuksen listalla loi etukäteen varjon Kristillisdemokraattien kampanjaan, mutta lopulta sen vaikutus jäi pelättyä pienemmäksi. Istuva kansanedustaja, luotolainen Peter Östman kasvatti henkilökohtaista äänipottiaan (6568) ja niin teki Lapuan Helena Lahtinenkin (1650), mutta yleinen trendi toteutui Vaasan vaalipiirissäkin: KD:n kannatus suli, vaikka olikin 5,7. Puolueen kannatuksen hiipuminen Pohjanmaalla on kuitenkin kiihtynyt: 2000-luvun alun kahdeksan prosentin lukemista on nyt tultu merkittävästi alas.

Pohjois-Suomi

Oulussa ehdokasasettelu jäi puolitiehen ja niinpä kannatus 1,1 prosenttia on KD:n heikointa Lapin ohella. Kajaanilaisen Evelyn Hynysen suosio YLE:n vaaligalleriassa ei muuttunut ääniksi (882 ääntä). Lapissa Pirkka Aallolle avautui tuhannen taalan paikka, kun perussuomalaiset kelpuuttivat yhden Kristillisdemokraatin vaaliliiton myötä listoilleen. Reilut 1100 ääntä ja vaaliliiton kolmas paikka ovat kelpo suorituksia hyvän kampanjan tehneeltä Aallolta.

Kristillisdemokraattien kannatus vaalipiireittäin 2003, 2007, 2011 ja 2015 eduskuntavaaleissa löytyy tänään (23.4.) ilmestyneen KD-lehden keskiaukeamalta.