Hallitus perusti maahanmuuttoa varten ministerityöryhmän

25.9.2015 klo 09:23 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus on perustanut ministerityöryhmän maahanmuuttoa varten. Ryhmään kuuluvat pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini, valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Maahanmuuttoryhmän puheenjohtajana toimii sisäministeri Petteri Orpo. Ministeriryhmän jäseninä ovat myös ministerit Anu Vehviläinen, Juha Rehula, Olli Rehn, Hanna Mäntylä, Jari Lindström ja Sanni Grahn-Laasonen.

Ministerityöryhmä muodostaa ja ylläpitää tilannekuvaa turvapaikanhakijatilanteesta sekä seuraa kotoutumisen edistymistä. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kiihtynyt loppukesästä ja alkusyksystä myös Suomessa. Nykyvauhdilla Suomeen voi tulla tänä vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoiden rekisteröinti on ruuhkautunut ja vastaanottokeskukset täyttyneet. Pahin tilanne on ollut Pohjois-Suomessa.

Aiemmin tällä viikolla Brysselissä kokoontuneet EU-maiden päämiehet pyysivät EU:n toimielimiä ja jäsenmaiden hallituksia edistämään nopeasti komission esittämiä toimia muuttoliikkeen hallitsemiseksi. Suomesta kokoukseen osallistui pääministeri Juha Sipilä.

Päämiehet pitivät tärkeänä lisätä apua pakolaisille kansainvälisten toimijoiden kuten YK:n Maailman ruokaohjelman kautta. Libanonille, Jordanialle ja Turkille halutaan lisävaroja Syyrian pakolaiskriisin hoitamiseen. Lisäksi EU:n hätärahastoa kasvatetaan, jotta voidaan vakauttaa tilannetta Afrikassa.

Vuoropuhelua Turkin kanssa tehostetaan, ja Länsi-Balkanin maita autetaan pakolaisvirtojen käsittelyssä.

EU:n ulkorajojen valvontaa tehostetaan antamalla Frontexille, Europolille sekä Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastolle lisäresursseja. Päämiehet korostivat Dublin- ja Schengen-järjestelmien noudattamisen tärkeyttä sekä ulkorajamaiden velvoitetta rekisteröidä tehokkaasti EU-alueelle tulijat. Italiaan ja Kreikkaan perustetaan käsittelykeskuksia eli ”hotspotteja” marraskuun loppuun mennessä.

Ylös