Sari Essayah: Toisesta kulttuurista tulevan hyväksyminen ei tarkoita oman arvomaailman kieltämistä

26.9.2015 klo 09:07 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lähti välittömästi mukaan Timo Soinin perjantai-iltana ehdottamaan väkivallan ja rasismin vastaiseen julistukseen.

Sari Essayah valittiin neljä viikkoa sitten Kristillisdemokraattien puheenjohjatajaksi. Essayah tarttui jo linjapuheessaan Savonlinnan puoluekokouksessa globaalin aikamme haasteisiin ja erilaisuuden hyväksymiseen.

Essayah halusi puolueineen lähteä välittömästi mukaan perussuomalaisen kollegansa Timo Soinin esittämään väkivallan ja rasismin vastaiseen julitukseen.

Tarvitsemme vanhan ajan kohteliaisuutta toisinajattelevia kohtaan.

– Globaalissa aikakaudessa elämme yhä kasvavan erilaisuuden keskellä. Erilaisuutta ei pidä vähätellä tai yrittää tehdä esimerkiksi elämästä julkisessa tilassa hajutonta, mautonta tai niinsanotusti arvovapaata.

– On opittava elämään kasvavien elämänkatsomuksellisten erojen ja kulttuuriristiriitojen kanssa, Essayah julisti puolueelleen Savonlinnassa.

– Tarvitsemme vanhan ajan kohteliaisuutta toisinajattelevia kohtaan.

Samalla Essayah muistuttaa, ettei kohteliaisuus toisinajattelevaa kohtaan kuitenkaan tarkoita oman arvomaailman ja kulttuurin kieltämistä.

– Päinvastoin! Oman kulttuurin, uskontonsa tai elämänkatsomuksensa tunteminen hyvin on paras lähtökohta myös toisten ymmärtämiselle, Essayah sanoo.

– Erilaisuuden hyväksyminen ja sen kanssa elämään oppiminen on haaste ihmisenä kasvamiselle alkaen omasta perheestä, koululuokasta tai vaikkapa työyhteisöstä. Hyvin erilaisenkin lähimmäisen täyden ihmisarvon ymmärtäminen auttaa ymmärtämään myös vastuuta kaikista lähimmäisistämme, myös niistä kaukana asuvista.

Essayah vakavoituu muistuttaessaan, ettei lähimmäisyhteiskunnassa ole tilaa rasismille, muukalaisvihalle tai äärinationalismille.

 

 

Ylös