”Terveydenhuollon jonot eivät ole luonnonlaki, jos potilas on etusijalla”

10.11.2015 klo 13:46 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ehdottaa, että hallituksen kaavailemille uusille itsehallintoalueille annettaisiin nimeksi lääni.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja parlamentaarisen sote-työryhmän KD-jäsenen Päivi Räsäsen mielestä terveyspalveluja pitää tuottaa potilaan ehdoilla.

– Lääni olisi lyhyt, perinteikäs, kunniakas ja kansalaisille ymmärrettävä nimi alueille, Räsänen kirjoittaa.

– Olemme tottuneet jonottamiseen terveydenhuollossa samaan tapaan kuin aikoinaan ruokakaupoissa Neuvostoliitossa. Jonot eivät ole kuitenkaan luonnonlaki silloin kun tuotantoa on riittävästi ja sitä tehdään potilaan ehdoilla, Räsänen sanoo.

Potilaan valinnanvapautta on tarkoitus lisätä osana sote-uudistusta.

Valinnanvapauslainsäädännön myötä käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan samaan aikaan, kun uudistus astuu voimaan eli 1.1.2019 lähtien.

Räsänen toivoo, että valinnanvapaus ulottuu myös itsehallintoalueiden välille, niin että potilas voi joustavasti valita asiointi- tai työssäkäyntialueensa hoitoyksikön. Hänen mukaansa valinnanvapaus ja terve kilpailu voi parhaimmillaan johtaa siihen, että jatkossa terveyspalveluihin ei jonoteta.

– Jonot eivät tuo kenellekään säästöä, vaan ne lisäävät kustannuksia, Räsänen huomauttaa.

Hallitus julkisti eilen aluehallinto- ja sote-mallinsa. Heti julkistamisen jälkeen perustettavaksi aiotuille 18 itsehallintoalueelle etsittiin kansan suuhun sopivampaa nimeä.

Räsänen ehdottaa blogikirjoituksessaan (10.11.), että itsehallintoalueita voitaisiin kutsua pitkän perinteen mukaisesti lääneiksi.

– Mielestäni lääni olisi lyhyt, perinteikäs, kunniakas ja kansalaisille ymmärrettävä nimi alueille, Räsänen kirjoittaa.

Sotea ohjaavista päättäjistä tulisi Räsäsen ehdotuksessa lääninvaltuutettuja.

Räsänen muistuttaa, että läänit olivat 1600-luvulta lähtien hallintoalueita aina vuoteen 2010 saakka, jolloin kaikki läänit lakkautettiin. Sen jälkeen keskiportaan aluehallintoa ovat hoitaneet muun muassa avit (aluehallintovirastot) ja elyt (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset).

– Toivottavasti eivät tulevaisuudessa ihat (itsehallintoalueet), Räsänen kirjoittaa nasevasti.

 

 

Ylös