Salosta katosi 6000 työpaikkaa ja kymmeniä miljoonia yhteisöverotuloja

28.1.2016 klo 11:05 Politiikka Samuli Rissanen

Salo on elänyt talouden ja rakennemuutosten äkkikäänteissä. Ensin kaupunki oli hyvin dokumentoitu menestystarina, mutta kohtalo kääntyi Nokian tehtaiden lakkauttamisten ja Microsoftin vaikeuksien vuoksi. Kaupungista katosi 6000 työpaikkaa ja työttömyysprosentti on yli 18.

Kymmenestä kunnasta koostuvan Salon kaupungin ei ole tarvinnut viime vuosina julkisuutta hankkia.

Vaikka Microsoft näyttää pakenevan, kiinnostuneita investoijia näyttää tulevan idästä. Rantakokon mukaan kiinalaisten yritysvieraiden määrä on kasvanut silminnähden ja kiinnostus on aitoa.

Talouden ja rakennemuutosten äkkikäänteissä elänyt kaupunki oli ensin hyvin dokumentoitu menestystarina 2000-luvun alussa. Kun Salon kaupungilla meni hyvin, rahaa tuli ovista ja ikkunoista ja sitä riitti kaikkiin palveluihin ja ylikin. Työntekijöitä haettiin isolla haravalla ja tilaispäismajoituksia piti perustaa muualta tulleille.

Kaupunginjohtaja Antti Rantakokon huolet ovat nykyisin aivan toiset. Salon kaupungin ja elinkeinoelämän tilanne muuttui 2010-luvulle tultaessa dramaattisesti. Nokia sulki tehtaansa ja Microsoftin irtisanomiset ovat olleet massiivisia. Kaupungista on kadonnut 6000 työpaikkaa ja työttömyysprosentti 18,3 ei sisällä vielä viimeisimpiä joukkoirtisanomisia.

Rantakokon mukaan synkimpänä vuonna 2012 kaupunki menetti 40 miljoonaa euroa yhteisöverotuloja. Sen seurauksena ennen niin viimeisen päälle hoidettuja palveluja oli pakko supistaa. Viime vuosina leikkauslistalla ovat olleet myös peruspalvelut, kuten perusterveydenhoito.

Salossa on kuitenkin päätetty nousta kuopasta ja nimenomaan yrittäjyyden avulla. Rantakokko muistuttaa, että kaupungissa on edelleen tuhat insinööriä ja satakunta suunnittelee parhaillaan start-up-yrityksen perustamista.

Vaikka Microsoft näyttää pakenevan, kiinnostuneita investoijia näyttää tulevan idästä. Rantakokon mukaan kiinalaisten yritysvieraiden määrä on kasvanut silminnähden ja kiinnostus on aitoa.

Yrityssalo oy:n toimitusjohtaja Jyrki Sjöholm puolestaan kertoo, että yrityksiä on perustettu tiuhaan tahtiin. Viime vuonna yritysinto yllätti ja starttirahat loppuivat jo toukokuussa. Sjöholmin mukaan Salo on yrityshenkinen ja kaupungissa on edelleen, vaikeuksienkin keskellä, runsaasti yrityksiä väkimäärään suhteutettuna.

Viime vuoden lopussa toimivia yrityksiä oli Salossa yli 5000.

 

Ylös