Päivi Räsänen: Hallituksen on puututtuva Carunan kohtuuttomiin hinnankorotuksiin

29.1.2016 klo 14:05 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen pitää sähkönsiirtoyhtiö Carunan ilmoittamia hinnankorotuksia kohtuuttomina.

Carunan ilmoittamat korotukset ovat merkittäviä. Yhtiön mukaan korotus kasvattaa siirtolaskun verollista loppusummaa 22 prosentista jopa 27 prosenttiin riippuen alueesta.

Yhtiön tekemä päätös korotuksista johtaa pahimmillaan jopa satojen eurojen vuosittaiseen lisäkuluun esimerkiksi omakotitalossa asuville

Räsänen muistuttaa, että Carunalla on Suomessa 20 prosentin markkinaosuus ja sillä on noin 650 000 asiakasta, jotka eivät voi valita sähkönjakeluyhtiötä.

Carunasta tuli Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö sen ostettua Fortumin sähkönsiirtotoiminnot vuonna 2014. Yhtiö on nyt ilmoittanut asiakkailleen nostavansa sähkönsiirron hintoja maaliskuun alusta.

Yhtiön tekemä päätös korotuksista johtaa pahimmillaan jopa satojen eurojen vuosittaiseen lisäkuluun esimerkiksi omakotitalossa asuville.

– Näin suuret korotukset ovat kohtuuttomia yksittäiselle kuluttajalle, jolla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa palvelun tuottajaan, Räsänen sanoo.

Sähkömarkkinalain mukaan ”verkkopalvelujen hinnoittelun on oltava kokonaisuutena arvioiden kohtuullista.”

Energiaviraston tehtävä on valvoa sähkön siirtohinnoittelun kohtuullisuutta. Energiavirasto valvoo hinnoittelua kuitenkin vasta jälkikäteen neljän vuoden tarkastelujaksojen mukaisesti. Näin ollen se voi puuttua tänä vuonna tehtäviin mahdollisesti ylisuuriin korotuksiin vasta vuonna 2020.

Räsänen jätti sähkönsiirtoyhtiöiden kohtuuttomista hinnankorotuksista hallitukselle kirjallisen kysymyksen tänään (29.1).

Räsänen kysyy, miten hallitus aikoo varmistaa, että monopoliasemassa olevat sähkönjakeluyhtiöt noudattavat laissa säädettyä kohtuullista hinnoittelua ja aiotaanko hinnankorotuksia valvoa  nykyistä aktiivisemmin.

Ylös