Terveydenhuollon palveluihin ja lääkkeisiin vaaditaan yhtenäistä maksukattoa

30.1.2016 klo 08:49 Politiikka Samuli Rissanen

Tällä viikolla avatussa nettiadressissa vaaditaan, että lääkemenoihin sekä terveydenhuollon palvelumaksuihin pitäisi luoda tuloperustainen maksukattojärjestelmä. Maksukatto sisältäisi lääkemenot, sairaankuljetukset sekä kaikki terveyspalvelut avopalveluista erikoissairaanhoitoon.

Tuloperusteista, yhtenäistä maksukattoa vaaditaan tällä viikolla avatussa kansalaisten nettiadressissa. Tällä hetkellä lääkekatto ja terveyspalvelujen maksukatto ovat erillisiä.

Adressi luovutetaan Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajille syksyllä 2016.

Vetoomuksen taustalla on hallituksen tekemät lääkkeiden omavastuuosuuksien ja sosiaali- ja terveyspalvelujen omavastuuosuuksien korotukset.

Nettiadressin alullepanijat, sosiaali- ja terveysalan opettaja Sirpa Pursiainen ja kansanedustaja Antero Laukkanen arvioivat, että korotuksista johtuen paljon sairastavien tilanne on kärjistynyt. He muistuttavat, että vaikeasti ja paljon sairastavia elää jo tällä hetkellä paljon köyhyysrajan alapuolella.

Vuonna 2016 Kunnallisen terveydenhuollon maksukatto on 691 euroa ja lääkekatto vuonna 2016 on 610,37 euroa. Maksukattoon eivät kuulu hammashoito ja sairaankuljetus.

Sairaanhoitoon liittyvien matkakustannuksen omavastuuta yhdensuuntaiselta matkalta on korotettu 16 eurosta 25 euroon.

Lääkekorvausten alkuomavastuu on puolestaan vuoden alusta alkaen 50 euroa. Vuosittaisen lääkemaksukaton täytyttyä asiakas joutuu myös maksamaan omavastuuosuuden, joka vuonna 2016 on 2,5 euroa/lääke/ostoskerta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksujen enimmäismäärät korottuvat noin 30 prosenttia.

Maksukattojärjestelmä olisi sähköinen, jotta kaikki saavat maksukaton täytyttyä automaattisesti ilmaisen terveydenhuollon sekä lääkkeet. Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut korottuivat ja lääkekorvaukset pienenivät vuoden alusta.

Adressi luovutetaan Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajille syksyllä 2016.

Adressin voi allekirjoittaa sivustolla: http://www.adressit.com/tuloperusteinen_maksukatto_terveydenhuoltoon

 

Ylös