Essayah nappiin menneestä seniori-illasta: Syksyllä uudestaan!

2.3.2016 klo 15:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah iloitsee seniori-illan yleisömenestyksestä ja vihjaa, että toinenkin ikäihmisten asioihin keskittyvä ilta järjestetään. Eilen eduskunnan kansalaisinfossa tarjottiin senioreille tuhti tietopaketti terveydestä, toimeentulosta ja vaikutusmahdollisuuksista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kantoi eilen eduskunnan kansalaisinfoon lisää tuoleja kahvilan ja lämpiön puolelta, kun sali täyttyi ääriään myöten ikäihmisistä. Essayah itse tyytyi kuuntelemaan kahden tunnin keskustelutilaisuuden seisaaltaan.

– Pelkästään palkkoihin sitominen voi olla jatkossa eläkeläisille haitaksi, sillä luvassa voi olla nollaratkaisuja koko loppuvuosikymmeneksi, Essayah pohtii.

Hän iloitsi yleisömenestyksestä ja arvioi, että ikäihmisten asioita käsitteleville illoille on tilausta.

Eilen seniorit saivat tuhdin tietopaketin ikäihmisten sairaanhoidosta, mielenterveydestä, toimeentulosta ja vaikutusmahdollisuuksista.

Yleisö eli illan ajan aktiivisesti mukana ja kysymyksiä sateli alustusten aikanakin. Eniten keskustelua kiihdytti ikäihmisten toimeentulo ja eläkeyhtiöitten sijoitusvoitot suhteessa eläkkeisiin.

Taitetusta indeksistä alustanut Suomen senioriliikkeen Heikki Ranki oli sitä mieltä, että eläkkeet pitäisi sitoa 100 prosenttisesti palkkaindeksiin, jota ne noudattelivatkin järjestelmän alkuvaiheessa.

Myös verotukseen hän toivoo huojennusta: Eläkkeitä verotetaan kahdeksan prosenttiyksikköä kireämmin kuin palkkatuloja.

Rankin mukaan eläkejärjestelmä voi hyvin, sillä ei ole kestävyysvajetta, mutta eläkeläiset voivat huonosti.

Essayah myöntää, että eläkeyhtiöitten hallintokustannukset ovat korkeita. Hän kertoo, että Kristillisdemokraatit haluavat lisätietoa taitetusta indeksistä asiantuntijalta vielä tällä viikolla.

– Pelkästään palkkoihin sitominen voi olla jatkossa eläkeläisille haitaksi, sillä luvassa voi olla nollaratkaisuja koko loppuvuosikymmeneksi, Essayah pohtii.

Hän allekirjoittaa Rankin arvion siitä, että elinkustannusindeksi, johon eläkkeet ovat 80 prosenttisesti sidottuja, ei vastaa eläkeläisten ostokoria, joka on erilainen kuin työikäisten.

Kristillisdemokraatit aikovat ottaa onkeensa seniori-iltojen alustuksista ja palautteista. Essayah’n mukaan hyvä tavoite olisi esimerkiksi saada omaishoito siirrettyä Kelalle.

Vanhukset kaipaavat myös tietoa siitä, millaisiin palveluihin ovat oikeutettuja.

– Moni tuntuu kysyvän, että missä vaiheessa apua on mahdollista saada, kun sitä tarvitsee, Essayah mainitsee.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on aikeissa järjestää toisenkin seniori-illan eduskunnan kansalaisinfossa ensi syksynä.

 

 

Ylös