Valtiovarainvaliokunta puolta verosopimusta Espanjan kanssa

6.3.2016 klo 07:39 Politiikka KD Lehti

Valtiovarainvaliokunnan puolesta eduskunta voisi hyväksyä uuden verosopimuksen Espanjan kanssa. Valiokunta uskoo, että sopimus Espanjan kanssa vauhdittaisi neuvotteluja myös Portugalin kanssa.

Uuden sopimuksen keskeisin muutos koskee yksityisten eläkkeiden verotusoikeuden jakoa lähde- ja asuinvaltion kesken.

Espanjassa asuva eläkeläinen maksaisi jatkossa Suomesta saamastaan eläkkeestä vähintään yhtä paljon veroa kuin Suomessa asuva, vastaavaa eläkettä saava henkilö.

Toisin kuin nykyisin, uuden lain mukaan Suomi voisi verottaa vastedes myös niitä yksityisiä eläkkeitä, joita se maksaa Espanjaan muuttaneille eläkeläisille. Nykyisen sopimuksen mukaan Suomi on saanut verottaa vain julkisen puolen eläkkeitä.

Jos eläkkeensaaja asuu Espanjassa ja saa Suomesta yksityistä eläkettä, Espanja verottaa eläkettä asuinvaltiona ja Suomi lähdevaltiona, mutta Suomi vähentää tulosta Espanjan veron. Vähennettävä määrä ei saa olla kuitenkaan suurempi kuin vastaavasta tulosta täällä maksettava vero.

Tämä merkitsee käytännössä sitä, että Espanjassa asuva eläkeläinen maksaisi jatkossa Suomesta saamastaan eläkkeestä vähintään yhtä paljon veroa kuin Suomessa asuva, vastaavaa eläkettä saava henkilö.

Uudessa sopimuksessa on kolmen vuoden siirtymäaika.

Sopimus on vielä hyväksyttävä eduskunnan täysistunnossa.

Suomi neuvottelee verosopimuksista myös Portugalin kanssa. Valtiovarainvaliokunta toivoo, että sopimus Espanjan kanssa vauhdittaisi neuvotteluja Portugalin kanssa.

Ylös