Eläkeläismiesten vuositulot tuhansia euroja korkeammat kuin naisilla

7.3.2016 klo 10:25 Kotimaa Samuli Rissanen

Eläkeläisnaisten ja -miesten tuloero on kaventunut 20 vuodessa, mutta naisten tulotaso on edelleen keskimäärin matalampi kuin miesten. Eläkeläisnaiset ovatkin suurimmassa köyhyysvaarassa.

Vuonna 2013 naisten keskimääräinen työeläke oli 66 prosenttia miesten työeläkkeistä. Perheen kokonaistulot huomioiden eläkeläisnaisten tulot nousivat 91 prosenttiin eläkeläismiesten tuloista.

Köyhyys näyttää uhkaavan ikääntyneitä ja yksin asuvia naisia. Lähes joka kolmas 75 vuotta täyttänyt nainen on pienituloinen, miehistä noin joka kuudes.

Eläkeläismiesten vuositulot olivat käsitteestä riippuen 2000–6500 euroa korkeammat kuin eläkeläisnaisten. Ero oli suurin, kun tarkasteltiin työeläkkeitä ja pienin, kun huomioitiin koko perheen tulot.

Tiedot on koottu Eläketurvakeskuksen (ETK) ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimuksesta. Työeläkkeen osuuden kasvu kertoo naisten työssäkäynnin lisääntymisestä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloa ja tuloeroja

Vaikka miesten ja naisten väliset tuloerot korostuivatkin työeläkkeissä, ero on kaventunut siinä eniten, 17 sentillä, 1990-luvun puolivälistä. Ero miesten ja naisten työeläkkeissä heijastaa työuran aikaisia palkkaeroja sekä eroja työssäoloajan pituudessa ja eheydessä.

– Työeläkkeen kasvanut määrä ja sen osuus eläkeläisnaisten tuloissa kuvaavat työelämän muutosta. Naiset ovat entistä enemmän palkkatyössä, toteavat ekonomisti Juha Rantala ETK:sta ja erikoistutkija Marja Riihelä VATT:sta.

Työeläkkeiden eroja naisten ja miesten välillä kaventavat kansaneläke ja takuueläke sekä leskeneläke, jolloin ero kokonaiseläkkeessä on pienempi. Kansaneläkkeen merkitys on vähentynyt samalla kun työeläkkeen merkitys on kasvanut.

Köyhyys näyttää uhkaavan ikääntyneitä ja yksin asuvia naisia. Lähes joka kolmas 75 vuotta täyttänyt nainen on pienituloinen, miehistä noin joka kuudes.

Ikääntyneet naiset ovat erityisessä köyhyysvaarassa, koska moni heistä asuu yksin, eikä heille ole kertynyt juurikaan työeläkettä. Eläkeläismiesten suhteellinen pienituloisuus on kuitenkin kasvanut nopeammin kuin eläkeläisnaisten.

 

Ylös