Päivi Räsänen: ”EU:n turvalauseke Suomelle tärkeä-saatamme olla joskus avun tarpeessa”

9.3.2016 klo 15:07 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo, että Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä tukee Suomen osallistumista ISIS:n vastaiseen operaatioon.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä antaa tukensa terrorismin vastaiselle yhteistoiminnalle ja Suomen osallistumisen jatkamiselle ja vahvistamiselle Irakissa.

– Suomen pitää antaa muille jäsenvaltiolle apua pyydettäessä, koska myös me saatamme olla joskus avun tarpeessa

– On hyvä, että olemme yhteisessä rintamassa taistelussa terrorismia vastaan, Räsänen sanoi aihetta koskeneessa keskustelussa eduskunnassa tänään.

Hänen mukaansa viime syksynä nähty etenkin irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrän suuri kasvu kertoo siitä, että kaukaiseltakin vaikuttavat sodat ja levottomuudet vaikuttavat myös Suomeen.

– Emme voi työntää päätämme pensaaseen ja olettaa, että maailman tapahtumat eivät kosketa meitä. Suomen pitää olla valmis omalla panoksellaan vaikuttamaan turvallisemman ja vakaamman tulevaisuuden aikaansaamiseksi.

Eduskunnan käsiteltävänä olleessa valtioneuvoston selonteossa tuotiin esille Ranskan avunpyyntö Pariisin terrori-iskujen johdosta.

Kristillisdemokraattien mukaan Lissabonin sopimuksen avunantolauseke on Suomelle tärkeä.

– Suomen pitää antaa muille jäsenvaltiolle apua pyydettäessä, koska myös me saatamme olla joskus avun tarpeessa, Räsänen muistutti.

Euroopan maiden vakava suhtautuminen avuantovelvoitteeseen parantaa Räsäsen mielestä myös Suomen turvallisuutta.

Kristillisdemokraattien mielestä hyvä tapa vastata Ranskan avunpyyntöön on Suomen osallistumisen jatkaminen ja operaatiovahvuuden lisääminen Irakissa.

– Lissabonin sopimuksen sisältöön ei tule kuitenkaan suhtautua epärealistisesti. Avunantolauseke ei tarkoita sitä, että meillä olisi turvatakuut kaikkia ulkoisia uhkia vastaan. Omasta uskottavasta puolustuskyvystä huolehtiminen ja sotilaallisen yhteistyön lisääminen kumppanimaidemme kanssa on yhtä tärkeää kuin ennenkin, Räsänen muistuttaa.

Lisäksi päätökseen sisältyy riskejä, joista on keskusteltava avoimesti. Suomalaiset sotilaat toimivat muutaman kymmenen kilometrin päässä rintamalinjasta ja itsemurhaiskut ovat mahdollisia koulutustukikohtien ulkopuolella.

ISIL on uhannut kaikkia sitä vastaan taistelevia maita terrori-iskuilla. Suomesta on lähtenyt henkilöitä taistelemaan terrorijärjestön riveissä. Taistelijoita on palannut ja Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on yksittäisiä henkilöitä, joita epäillään taisteluihin osallistumisesta ja sotarikoksista Irakissa.

– Uhkailut eivät saa kuitenkaan vaikuttaa päätöksentekoon, mutta ne on huomioitava ja niihin varauduttava, Räsänen sanoo.

Turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön osallistuminen ja operaation vahvistaminen Irakissa tuo lisäkustannuksia, vaikka suuri osa voidaan kattaa olemassa olevien määrärahojen puitteissa.

Kristillisdemokraattien mielestä kustannukset ovat pienet suhteutettuna siitä saatavaan hyötyyn.

KD:n eduskuntaryhmä kannustaa lisäksi selvittämään mahdollisuudet EU:n siviiikriisinhallintaoperaatioon alueella.

 

Ylös