Miksi Sipilän hallitus yhä vatuloi yrittäjävähennystä?

2.4.2016 klo 10:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vetoaa hallitukseen, että se ryhtyisi toimiin pienille yrityksille tarkoitetun viiden prosentin yrittäjävähennyksen käyttöönottamiseksi työllisyyden edistämiseksi.

Kristillisdemokraattien puoluehallitukselle yrittäjävähennystä koskevan kannanottonsa esitellyt Peter Östman huokui närkästystä hallituksen vatuloimiseen asiassa.

– On vaikea ymmärtää, miksi Sipilän hallitus vitkuttelee asiassa

Östman teki aiheesta esityksen jo edellisellä vaalikaudella, syksyllä 2014. Se on myös KD:n vaihtoehtobudjetissa. Yrittäjävähennys löytyy Sipilän hallituksen ohjelmastakin, mutta on jostain syystä jumittunut vatulointikoriin.

Niinpä hallitusohjelmassa toiminimille ja henkilöyhtiöille luvattu yrittäjävähennys ei toistaiseksi ole edennyt.

– On vaikea ymmärtää, miksi Sipilän hallitus vitkuttelee asiassa, Östman sanoo.

Hänen mielestään hanke on nyt otettava pöydälle hallituksen ensi viikolla alkavassa kehysriihessä ja toteuttaa ensi vuoden budjetissa.

– Yrittäjävähennys lisäisi taloudellista toimintaa kannustaen yritystoimintaan ja mahdollistaen yritystoiminnan laajentamisen, Östman perustelee.

Hän muistuttaa, että yrittäjien kyky luoda lisää työpaikkoja riippuu verorasituksen lisäksi siitä, onnistuuko paikallisen sopimisen laajentaminen.

– Nyt kun sekin mahdollisuus näyttää vesittäytyvän työmarkkinapöydissä, olisi sitäkin tärkeämpää, että hallitus toteuttaisi lupaamansa yrittäjävähennyksen.

Östman muistuttaa, että pitemmällä aikavälillä yrittäjävähennyksen käyttöönotto vähentäisi työttömyydestä aiheutuvia kuluja ja lisäisi verotuottoa lisääntyvän yritystoiminnan ja taloudellisen aktiivisuuden kautta ja siten parantaisi julkisen talouden kestävyyttä.

Viime vaalikaudella pienet yritykset jäivät vaille verokannustinta, vaikka juuri niissä on työllisyyden näkökulmasta suurin kasvupotentiaali.

– Voimaan tullut osakeyhtiöitä koskeva yhteisöveron alennus ei hyödyttänyt ollenkaan henkilöyhtiöitä ja elinkeinonharjoittajia. Henkilöyritysten verotus on kireämpää kuin vastaavissa tuloluokissa olevien palkansaajien. Yrittäjävähennys olisi oikeudenmukainen ja työllisyyttä lisäävä uudistus, joka pitäisi nyt viimeistään toteuttaa, Östman toteaa.

Ylös