KD:n opintotukimalli palkitsee ahkeran opiskelijan

6.4.2016 klo 10:42 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien opintotukimalli palkitsee optimiajassa  valmistuvan opiskelijan. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan on tärkeää, että erityisesti perheellisiä opiskelijoita tuetaan ja että he pääsevät yleisen asumistuen piiriin.

Kristillisdemokraatit lähti viimeisenä oppositiopuolueena Rkp:n alullepanemaan välikysymykseen opintukileikkauksista, koska halusi esittää rakentavan vaihtoehdon hallituksen lainapainotteiselle opintotukimallille.

– Nykyinen malli on kankea eikä ota huomioon sitä, että joku haluaa opiskella ja valmistua nopeammin. Siksi halusimme tehdä opinnoissa edistymiseen kannustavan mallin

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kehitteli yhteistyössä KD Nuorten kanssa kannustavan opintotukimallin, jossa palkitaan opintojen jouhevasta edistymisestä. Opintopisteestä opiskelija tienaa 64 euroa. Mikäli valmistuu esimerkiksi kolmessa vuodessa 300 opintopisteen tutkinnosta, rahaa tulisi noin 710 euroa kuukaudessa ja asumislisä päälle.

Säästöä nykymalliin verrattuna syntyisi arviolta 11-18 prosenttia opiskelijaa kohti.

– Tällaisessa taloustilanteessa on oikeastaan aika poikkeuksellista, että löytyy malli, joka säästää, mutta antaisi opiskelijalle enemmän euroja, mallia eduskunnassa esitellyt Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraatit eivät lähtökohtaisesti kannata opintorahaleikkauksia. Kun niitä kuitenkin tehdään, Kristillisdemokraattien mukaan hallituksen ajamaa lainapainotteisuutta pitäisi lisätä vasta opintojen loppuvaiheessa opintorahakuukausien määrää vähentämällä.

KD:n mallissa mahdollisuus opintorahaan ja asumislisään lakkaa, kun korkeakouluopiskelija on nostanut opintorahaa 36 kuukautta eli noin neljä lukuvuotta ja ammattikorkeakouluopiskelija 27 kuukautta eli noin kolme lukuvuotta. Opintolainaa korkeakouluopiskelija voisi kuitenkin nostaa edelleen 70 kuukauteen ja ammattikorkeakouluopiskelija 40 kuukauteen saakka.

Mikäli tutkinnon vähimmäisvaatimus on yli 300 opintopistettä, opintorahakuukausia on vastaavasti enemmän.

Opiskelija saa KD:n mallissa Essayah’n mukaan valinnanvaraa. Opiskelija voi päättää opiskeleeko nopeutetussa tahdissa, tekeekö opintojen loppuvaiheessa opiskelun ohella töitä, vai ottaako opintolainaa.

Opintojen loppuvaiheessa opiskelijaa kannustetaan luomaan kontakteja työelämään ja tekemään opintojen ohella töitä.

KD Nuorten pääsihteeri Milka Taivassalo kiittelee mallia, koska se ottaa huomioon opiskelijoiden yksilöllisen tilanteen.

– Nykyinen malli on kankea eikä ota huomioon sitä, että joku haluaa opiskella ja valmistua nopeammin. Siksi halusimme tehdä opinnoissa edistymiseen kannustavan mallin, hän kertoo.

Oppositio grillaa tänään hallitusta opintotukileikkauksista välikysymyskeskustelussa, joka käydään iltapäivällä.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Ylös