Kristillisdemokraatit ehdottavat rajujen leikkausten sijaan kannustavaa opintotukea

6.4.2016 klo 15:27 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen reformeiksi kutsutut leikkaukset eivät edusta Kristillisdemokraattien peräänkuuluttamia uudistuksia. KD-ryhmän mielestä taloudelliset mahdollisuudet opiskeluun on taattava – rajuja tasoleikkauksia opintotukeen ryhmä ei voi hyväksyä.

Kristillisdemokraatit vastasi hallituksen opintotuki- ja koulutusleikkauksiin julkistamalla tänään oman kannustavan opintotukimallin. Se mahdollistaisi opiskelun jopa pelkällä opintotuella ja asumislisällä, koska opintorahaa maksetaan kertyvien opintopisteiden mukaan.

– Esitämme useita helpotuksia opiskelijoiden työntekomahdollisuuksiin: esimerkiksi tulorajat eivät koskisi lainkaan yritystuloa, mikä kannustaisi suunnittelemaan ja perustamaan yrityksiä.

Lainapainotteisuutta lisätään vasta opintojen loppuvaiheessa opintorahakuukausien määrää vähentämällä.

Malli palkitsee ahkeraa, kannustaa luomaan kontakteja työelämään, kannustaa yrittäjyyteen ja huomioi perheelliset.

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron tämänpäiväisessä välikysymyskeskustelussa pitänyt Sari Tanus vahvisti, että KD ei kannata mitään opintorahaleikkauksia.

– Opintojen loppuvaiheessa on hyvä kannustaa opiskelijaa luomaan kontakteja työelämään ja tekemään opintojen ohella töitä, koska se edistää työllistymistä valmistumisen jälkeen.

– Esitämme useita helpotuksia opiskelijoiden työntekomahdollisuuksiin: esimerkiksi tulorajat eivät koskisi lainkaan yritystuloa, mikä kannustaisi suunnittelemaan ja perustamaan yrityksiä.

Perheellisten opiskelijoiden köyhyyttä Kristillisdemokraatit helpottaisivat maksamalla asumislisää myös huollettavista lapsista eivätkä tulorajat koskisi heitä.

– Kannustava opintotuki hallituksen rajujen leikkausten sijaan vahvistaa uskoa omiin mahdollisuuksiin, lisää luottamusta tulevaisuuteen ja osoittaa, että opiskelu kannattaa, Tanus sanoo.

Samalla hän muistutti, että uuteen nousuun ja vientimarkkinoiden elpymiseen tarvitaan uusia innovaatioita, joita ei synny ilman tutkimuksen resursseja. 1990-luvun lamastakin selvittiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten avulla.

– Nyt hallitus toimii päinvastoin: se on käynnistänyt ennennäkemättömän, satojen miljoonien eurojen leikkausohjelman koulutuksesta ja tutkimuksesta. Kansainvälisesti merkittäviä tutkimushankkeita ja tutkijoita on jo siirtynyt pois Suomesta – maihin, joissa tutkimustoimintaa edelleen arvostetaan, Tanus kritisoi.

Kristillisdemokraatit ovat esittäneet tutkimukseen kohdennetujen leikkausten perumista omassa vaihtoehtobudjetissaan viime syksynä.

Ylös