Hallituksen yrittäjyyspaketti julki-mutta onko vain köyhän miehen Viron malli?

12.4.2016 klo 13:00 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus satsaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin helpottamalla ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Yrittäjävähennys tulee voimaan ensi vuoden alusta lukien. KD:n Peter Östmanin mukaan ohjelma on osittain Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetista.

Hallituksen tavoite saada Suomeen 110 000 uutta työpaikkaa vaalikauden aikana on vaativa tavoite, sillä tuloksen saavuttamisen kannalta on nyt hävitty ensimmäinen vuosi. Työllisyysasteen nosto 72 prosenttiin pitäisi tapahtua samanaikaisesti, kun hallitus kuroo umpeen 10 miljardin suuruiseksi arvioimaansa kestävyysvajetta.

Mutta miksi vain köyhän miehen Viro-malli? Kunnon malli kanavoisi työpanokseen perustuvia tuloja yhtiöön. Investointivaraus olisi tarpeen, antaisi potkua investoinneille, Östman kritisoi.

Elinkeinoministeri Olli Rehn avasi tänään lehdistölle hallituksen yrittäjyyspaketin, jolla satsataan erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jotka vastaavat suuresta osasta uusia työpaikkoja.

Rehnin mukaan elinkeinopolitiikka on keskittynyt aiemmin keskisuurten ja suurten yritysten tukemiseen, ja nytkin niitä autetaan esimerkiksi kansainvälistymään.

Pääosin uusia työpaikkoja synnyttävät mikroyritykset saavat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Tähän voitaisiin käyttää sekä palkkatukea että starttirahaa ja työntekijä voitaisiin tuen avulla palkata myös avoimilta työmarkkinoilta.

Työttömien mahdollisuuksia sivutoimisen yrittäjyyden aloittamiseen aiotaan niin ikään parantaa.

Hallitusohjelmassa ollut yrittäjävähennys tulee voimaan ensi vuoden alusta lukien.

Työllisyyspaketista kertoi tiedotustilaisuudessa työministeri Jari Lindström. Hänen mukaansa kannustinloukkuja puretaan ja tehdään työnteko entistä kannattavammaksi.

Miljarditolkulla rahaa nielevien työttömyysetuuksien käyttöä laajennetaan starttirahaan ja palkkatukeen sekä osittaisen yrittämisen tukemiseen.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi verekseltään hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspaketteja twitter-tilillään.

– KD:n pitkään ajama yrittäjävähennys tulee 2017. Se on työvoitto, Östman twiittaa.

Yrittäjäpaketti on hänen mukaansa osittain KDn vaihtoehtobudjetista, erityisesti koskien palkkatukia ja starttirahoja.

– Hyvä näin! Mutta miksi vain köyhän miehen Viro-malli? Kunnon malli kanavoisi työpanokseen perustuvia tuloja yhtiöön. Investointivaraus olisi tarpeen, antaisi potkua investoinneille, Östman kritisoi.

Hänen mukaansa kannatettavampi olisi Ruotsin malli, joka kasvattaa nettotuloa ja lisää investointeihin rahaa.

 

Ylös