Kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Sari Tanus haluaa ”uusiutuvan, vihreämmän KD:n”

21.4.2016 klo 17:10 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Sari Tanus haluaa tarjota äänestäjille uudenlaisen vihreän vaihtoehdon.

Tanus haluaa tuoda KD:n yhdeksi kärkiteemaksi uusiutuvan energian ja kestävän kehityksen.

Hänen mukaansa Suomessa on paljon ihmisiä, joille luonto ja siihen liittyvät arvot ovat tärkeitä, mutta jotka eivät koe Vihreitä omaksi puolueekseen.

Ympäristöteema sopii Tanuksen mielestä erinomaisesti kristillisdemokraateille.

– Sukupuolineutraali avioliittolaki ja vastaavat kysymykset ovat olleet monelle vihreästi ajatteleville äänestäjille liikaa

– Kristittyjen on kunnioitettava ja huolehdittava luonnosta, jonka olemme hoitaaksemme saaneet, hän sanoo.

Ympäristöpuolueeksi mielletty Vihreät on sen sijaan Tanuksen mielestä profiloitunut viime vuosina pikemminkin liberaalina arvopuolueena, jolle tärkeintä ei enää ole luonnonsuojeluun liittyvät teemat. Vihreistä on kuin huomaamatta tullut eräänlainen vähemmistöjen etupuolue.

– Sukupuolineutraali avioliittolaki ja vastaavat kysymykset ovat olleet monelle vihreästi ajatteleville äänestäjille liikaa, eivätkä nämä ole halunneet antaa ääntään Vihreille, Tanus arvioi.

Hän haluaa KD:n profiloituvan jatkossa puolueeksi, joka huolehtii luonnosta ja haluaa kehittää esimerkiksi energiateollisuutta uusiutuvaan energiaan pohjautuvaksi. Usein liian konservatiiviseksi puolueeksi mielletty puolue voisi hyvin olla edelläkävijä myös ympäristö- ja energiakysymyksissä.

Eduskunnan remonttiryhmän tutustuminen ST1:n Espoossa sijaitsevaan geotermiseen pilottihankkeeseen, jossa lämpö otetaan erittäin syvältä maan sisältä.

Eduskunnan energiaremonttiryhmä tutustumassa ST1:n Espoossa sijaitsevaan geotermiseen pilottihankkeeseen, jossa lämpö otetaan erittäin syvältä maan sisältä. (Kuva: Jukka Salmi)

Tanus on ollut aktiivisesti mukana eduskunnan energiaremonttiryhmän toiminnassa. Eri puolueiden kansanedustajista koostuvan ryhmän visio on, että Suomi luopuu fossiilisista energianlähteistä kokonaan vuoteen 2050 mennessä.

Ryhmän yhteinen tahtotila on, että Suomi siirtyy käyttämään ainoastaan uusiutuvaa energiaa vuoteen 2050 mennessä ja että muutos alkaa välittömästi. Kivihiilestä luovuttaisiin 2025 mennessä, lopuistakin fossiilisista polttoaineista sähkön ja lämmöntuotannossa viimeistään vuoteen 2035 mennessä ja tiekarttaa tavoitteisiin pääsemiseksi alettaisiin laatia välittömästi.

Energiaremonttikampanjalla ei tavoitella muutosta jo myönnettyihin ydinvoimalupiin, eikä kampanja aja olemassa olevien ydinvoimaloiden alasajoa.

Kampanjan päätehtävä on tiedottaa, innostaa, vaikuttaa ja visioida.

– Tärkeintä on, että kaikki tästä eteenpäin tehtävät päätökset johtavat täysin uusiutuvilla toimivaan järjestelmään.

– Energiatehokkuuden parantaminen, kestävän uusiutuvan energian lisääminen, älykkäiden järjestelmien käyttöönotto, lähienergian esteiden poistaminen sekä cleantech-viennin kasvu ansaitsevat kaikki omat paikkansa hallitusohjelmassa, Tanus listaa.

Energiaremonttiryhmä on kokoontunut säännöllisesti ja tavannut energia-alan eri toimijoita ja käynyt keskusteluja eri ministerien kanssa. Kyse ei ole pelkästään työstä luonnon puolesta, vaan paremmasta ja puhtaammasta tulevaisuudesta, sekä Suomen energia omavaraisuudesta.

Tanus kehottaa kaikkia KD-aktiiveja lähtemään mukaan, kukin omalla tavallaan, tekemään energiaremonttia.

Viime syksynä puolueessa aloitti jo toimintansa Laura Peuhkurin vetämä KD:n energia- ja ympäristöryhmä.

Ensi viikolla kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä järjestää Tanuksen emännöimän teemaillan ” Biokaasun mahdollisuudet”.

Tilaisuus pidetään tiistaina 26.4. klo 17-19 eduskunnan kansalaisinfossa.

Ylös