Kolme miljoonaa ihmistä yhä vailla kotia – vuosi Nepalin tuhoisasta maanjäristyksestä

22.4.2016 klo 07:53 Ulkomaat KD Lehti

Vuosi Nepalin maanjäristyksen jälkeen 600 000 perhettä on yhä ilman pysyvää kotia. Ihmiset ovat selvinneet ankaran kylmästä talvesta, mutta kesäkuussa alkavat monsuunisatee.

Nepalin maanjäristyksestä tulee ensi viikon maanantaina 25. huhtikuuta kuluneeksi tasan vuosi. Vaikeuksista huolimatta Pelastakaa Lapset on tähän mennessä tavoittanut yli 580 000 maanjäristyksen uhria, joista 360 000 on lapsia.

Vaikeuksista huolimatta Pelastakaa Lapset on tähän mennessä tavoittanut yli 580 000 maanjäristyksen uhria, joista 360 000 on lapsia.

Pelastakaa Lasten raportti kertoo, että maanjäristyksen jälkeinen hätäapu ei tavoittanut kaikkia kaikkein haavoittuvaisimpia ihmisryhmiä. Maassa asuu yhä 600 000 perhettä väliaikaisissa, pressuista tehdyissä suojissa ja siltojen alla tai romahdusvaarassa olevissa taloissa. Ihmiset selvisivät ankaran kylmän talven yli, mutta kesäkuussa alkavat monsuunisateet koettelevat taas näitä perheitä.

– Vaikka miljoonille ihmisille Nepalissa on saatu terveydenhoitoa, vettä ja hygieniatarvikkeita, ruokaa, suojaa ja koulutusta, olisivat avustustoimet voineet toimia paremmin joillakin alueilla,sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Susanna Tan.

Nepalin avustustoimien tehokkuutta arvioiva raportti keskittyy erityisesti siihen, kuinka hyvin hätäapu tavoitti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset ja perheet. Raportissa nostetaan esille avustustoiminnan ongelmia, joista voidaan ottaa oppia.

Nepalin hallituksen vaatima käytäntö jakaa sama apu kaikille oli yksi näistä ongelmakohdista. Menetelmä toisaalta nopeutti avun perille saamista, mutta toisaalta taas kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten, eniten apua tarvitsevien perheiden, syrjäseutujen asukkaiden, vammaisten ja vanhusten auttaminen olisi vaatinut perusteellisempaa tilanteen arviointia ja kohdistetumpaa avustustoimintaa.

– Esimerkiksi talon korjaukseen tarkoitettuja avustuksia maksettiin vain talon omistajille. Sen vuoksi vuokralaiset tai toiselle henkilölle rekisteröidyssä talossa asuvat eivät saaneet kipeästi tarvitsemaansa apua, kertoo Susanna Tan.

– Miljoonat ihmiset asuvat yhä väliaikaisissa suojissa, jotka avustusjärjestöt toimittivat kuukausia sitten. Monsuunikausi alkaa kesäkuussa ja jälleenrakentamisella on kiire. Virallista jälleenrakentamista ei ole vieläkään päästy aloittamaan katastrofin laajuuden ja maaston vaikeakulkuisuuden vuoksi.

Nepalin vuoristoinen maasto, huonokuntoiset tiet sekä pula polttoaineesta vaikeuttivat entisestään syrjäseuduilla asuvien haavoittuvaisimpien yhteisöjen auttamista. Monet alueet olivat katastrofin jälkeen tavoitettavissa vain jalan, minkä vuoksi ihmiset joutuivat apua saadakseen kävelemään tunteja päästäkseen jakelupisteille.

Vaikeuksista huolimatta Pelastakaa Lapset on tähän mennessä tavoittanut yli 580 000 maanjäristyksen uhria, joista 360 000 on lapsia. Avustustoimet jatkuvat yhä. On koulutettu yhteensä 6 000 rakennustyöntekijää, jotta uusista rakennuksista tulisi turvallisia ja kestäviä tulevien maanjäristysten varalta.  Lisäksi Pelastakaa Lapset on kerännyt yli kymmenen miljoonaan euron edestä avustuksia, joiden avulla 6 000 perhettä pystyy korjaamaan talonsa.

– Katastrofi kosketti kahdeksaa miljoonaa ihmistä ja sen vaikutukset ovat valtavat. Nepal ei ole kohdannut tällaista haastetta vuosikymmeniin, sanoo Susanna Tan.

 

 

Ylös