Östman kaipaa työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseen enemmän panostusta

12.8.2016 klo 11:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mielestä Valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää niin kiitoksen kuin kritiikin aiheita. Työllisyyden parantumista tukeviin toimiin olisi panostettava enemmän.

Hallituksen kaavailemia säästötoimia ei saisi Östmanin mielestä kohdistaa heikompiosaisiin väestöryhmiin.

Talousarvioesitykseen sisältyy nimittäin hallituksen aiemmin päättämiä säästötoimia, joista merkittävin on indeksiin sidottuihin menoihin kohdistuva,  julkisen talouden suunnitelmassa sovittu noin 195 miljoonan euron säästöpäätös.

Se leikkaa lähes kolmeakymmentä heikompiosaisiin kohdistuvia sosiaaliturvaetuutta, kuten kansaneläkkeitä, takuueläkkeitä, kotihoidon tukea, vammaistukia ja asumistukia, ja lisää eriarvoisuutta. Myös 25 miljoonan säästö vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta on epäinhimillinen säästökohde ja väärin hoivaa tarvitsevia ikäihmisiä kohtaan.

– Budjettiriiheen toivomme harkinnan käyttämistä siitä, miten säästöjä voitaisiin kohdentaa muihin kuin kaikkein huonoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, Östman sanoo.

– Kaikki työn kannattavuutta heikentävät esitykset, kuten jo eduskunnan käsittelyssä oleva päivähoitomaksujen korotusesitys, on torjuttava, Östman muistuttaa.

Sen sijaan kiitosta saavat niin yrittäjävähennys kuin maksuperusteinen arvonlisäverotusmuutoskin, joka parantaa yritysten maksukykyä.

Kotitalousvähennyksen laajennus puolestaan käynnistää kotitalouksien investointeja ja lisää työmahdollisuuksia etenkin pienyrittäjille.

Östman kuitenkin pahoittelee sitä, että investointivarauksen käsittely lykkääntyy.

Yrittäjävähennyskin pitäisi ulottaa koskemaan myös maatalousyrittäjiä.

– Lisäksi hallituksen tulee välittömästi kohdentaa rahaa maatalouden kriisitoimenpiteisiin lisäbudjetilla, Östman vaatii.

0,5 prosentin tuloveroalennus parantaa niin työntekijöiden kuin eläkeläistenkin ostovoimaa.

– Kaikki työn kannattavuutta heikentävät esitykset, kuten jo eduskunnan käsittelyssä oleva päivähoitomaksujen korotusesitys, on torjuttava, Östman muistuttaa.

Kristillisdemokraattien mielestä huolestuttavaa on se, että budjettiesitys on edelleen 5,9 miljardia euroa alijäämäinen. Lisäbudjetteineen valtio ottaa ensi vuonna lisävelkaa 6,5-7 miljardia euroa, mikäli dynaamiset vaikutukset eivät tule apuun.

Hallitus ei ole myöskään pääsemässä työllisyystavoitteeseensa, vaan työttömyys jatkuu korkeana.

– Budjettiriihessä on syytä tehdä lisäpanostuksia työllisyysmäärärahoihin, jotta myös pitkäaikaistyöttömille saadaan lisää mahdollisuuksia työllistyä. Muutoinkin työllistymistä on pystyttävä tukemaan kannustinloukkuja purkamalla, Östman korostaa.

Ylös