Suomen Ekonomit: Ansiotuloveron lisäkevennykset vauhdittaisivat kotimaista kysyntää

16.8.2016 klo 10:55 Kotimaa KD Lehti

Valtiovarainministeriön budjettiesitys on siemen Suomen talouden elpymiselle. Siihen tarpeellisen lisän toisi kilpailukykyneuvottelujen onnistunut loppurutistus. Suomen Ekonomit pitää hyvänä ansiotuloveron keventämistä kaikissa tuloluokissa.

Työmarkkinaosapuolten kilpailukykysopimusneuvottelut ovat loppusuoralla, ja kikyn kattavuus on 87 prosenttia.

– Luvassa on jo 415 miljoonan euron kevennykset ansiotuloverotukseen, mutta jos kattavuus saadaan 90 prosenttiin, on kevennyksiin luvassa vielä 100 miljoonaa lisää eli miltei 25 prosenttia,  Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming kannustaa neuvottelijoita.

Suomen Ekonomit iloitsee budjettiesityksessä olevasta kotitalousvähennyksen prosenttiosuuden nostosta

Suomen Ekonomit pitää hyvänä sitä, että kevennykset koskevat kaikkia tuloluokkia. Ostovoiman kasvattaminen kaikissa tuloluokissa on Suomen talouden ja työllisyyden kehityksen kannalta olennaisen tärkeää, koska tähänastinen BKT:n kasvu on nojannut lähes täysin kotimaiseen kysyntään.

Suomen Ekonomit iloitsee budjettiesityksessä olevasta kotitalousvähennyksen prosenttiosuuden nostosta. Samalla Ekonomit kuitenkin muistuttaa, että kotitaloudet pystyisivät työllistämään nykyistä huomattavasti enemmän. Kodeissa riittää siivousten ja remonttien lisäksi kysyntää esimerkiksi hoito- ja hoivapalveluille.

Vähennyksen laajentaminen ja edelleen kehittäminen olisi merkittävä piristysruiske työllistämiseen. Tämä voisi osaltaan helpottaa myös työssäkäyvien vanhempien joustavampia lastenhoitojärjestelyjä ja samalla tarjota joustavampia urasuunnittelu- ja työskentelymahdollisuuksia.

Ylös