”Harva tajuaa, miten historiallisesta tilanteesta on kyse”

8.9.2016 klo 09:32 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun Aito avioliitto-kansalaisaloitteesta, joka säilyttäisi avioliiton miehen ja naisen välisenä ja kumoaisi sukupuolineutraalin avioliittolain.

– Tästä se lähtee. Harva tajuaa, miten historiallisesta tilanteesta on kyse, Aito avioliitto-kansalaisaloitteen vireillepanija Pasi Turunen kertoo eilisessä facebook-päivityksessään.

Aloitteen alullepanijat, Turunen ja Rahkonen ovat myöhemmin prosessin aikana itsekin kuultavina eduskunnan lakivaliokunnassa.

Tänään on tullut Aito avioliitto-kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyn vuoro.  Aloite tähtää miehen ja naisen välisen avioliiton säilyttämiseen ja eduskunnan vuonna 2014 hyväksymän sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen.

Kansalaisaloitteen tie eduskunnan käsittelyyn on ollut pitkä. Viime vuonna tapahtunutta kansalaisaloitteen nimenkeruuta varten Turunen perusti Jukka Rahkosen kanssa Aito avioliitto-yhdistyksen.

Aito avioliitto-kansalaisaloitteeseen kerättiin suomalaisten allekirjoituksia maaliskuusta syyskuun loppuun.

Aito avioliitto-kampanja näkyi näyttävästi Helsingissä kansalaisaloitteen nimenkeruun aikaan viime vuonna. Nyt aloite on eduskunnan käsissä.

Aito avioliitto-kampanja oli näyttävästi esillä Helsingissä kansalaisaloitteen nimenkeruun aikaan viime vuonna. Nyt aloite on eduskunnan käsissä.

Aloitteen täytyy kerätä vähintään 50 000 allekirjoitusta päätyäkseen eduskuntaan.

Kesäkuussa Turunen luovutti Jukka Rahkosen kanssa 106 195 suomalaisen allekirjoittaman aloitteen eduskunnan puhemies Maria Lohelalle.

Puhemies lupasi tuolloin, että kansalaisaloite saa eduskunnassa arvoisensa käsittelyn.

Tämänpäiväisen lähetekeskustelun jälkeen aloite lähtee vielä valiokuntiin.

Aloitteen alullepanijat, Turunen ja Rahkonen ovat myöhemmin prosessin aikana itsekin kuultavina eduskunnan lakivaliokunnassa.

Heidän huolenaan on ollut erityisesti lapsen asema ja lasten oikeuksien toteutuminen avioliittolain muutoksen myötä.

Sukupuolineutraalin avioliittolain käsittelyssä ei tehty lainkaan lapsivaikutusten arviota.

– Ilman perusteellista lapsivaikutusten arviointia avioliittolain muutos merkitsee yhteiskuntakokeilua, jonka riskit jäävät lasten kannettaviksi, Rahkonen ja Turunen totesivat  kansalaisaloitteen luovuttamisen yhteydessä.

Sukupuolineutraalin avioliittolain on määrä tulla voimaan 1.3.2017. Hallitus on kiirehtinyt avioliittolain muutokseen vaadittavien liitännäislakien säätämistä ja ne hyväksytettiin eduskunnassa jo helmikuussa.

Avioliittolain liitännäislait hyväksyttiin tuolloin äänin 106-42. Ainoastaan kristillisdemokraattien edustajista jokainen äänesti liitännäislakien hyväksymistä vastaan.

Kristillisdemokraatit olivat myös pettyneitä siihen, ettei liitännäislakien käsittelyssä odotettu eduskuntaan nyt saapunutta Aito avioliitto-kansalaisaloitetta.

Eduskuntaan on tällä välin perustettu myös perinteistä miehen ja naisen avioliittoa ja perhettä vaaliva ja tukeva Familia-verkosto. Siinä on mukana kansanedustajia useista puolueista.

Familia-verkoston puheenjohtajana toimii kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen.

Ylös