Suomalaiset matkustivat kesällä ahkerasti sekä Viroon että Ruotsiin

9.10.2016 klo 08:25 Kotimaa KD Lehti

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suomalaiset matkustivat touko-elokuussa 2016 ahkerasti sekä Viroon että Ruotsiin.

Myös Iso-Britanniaan ja Kroatiaan tehtyjen matkojen määrä lisääntyi viimevuodesta. Turkkiin suuntautuneiden matkojen määrä suorastaan romahti.

Venäjä sai vetovoimansa takaisin, ja itänaapuriin matkustettiin parin vuoden notkahduksen jälkeen kuten ennenkin. Kotimaassa maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja tehtiin enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana.

Myös Iso-Britanniaan ja Kroatiaan tehtyjen matkojen määrä lisääntyi viimevuodesta.

Vuoden 2016 toisella kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät noin 16 miljoonaa matkaa, kun lasketaan yhteen kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat.

Ulkomaille tehtiin touko-elokuussa kaikkiaan 3,4 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat.

Ulkomaan vapaa-ajanmatkoista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja oli 2 633 000 ja risteilyjä, joiden aikana yövytään ainoastaan laivalla, 329 000. Lähes kaikki risteilyt suuntautuivat Ruotsiin tai Viroon.

Päivämatkoja ulkomaille tehtiin touko-elokuussa 419 000, joista Viroon tehtyjä päiväristeilyjä oli puolet.

Kesällä ulkomaan vapaa-ajanmatkoille lähdettiin useimmiten laivalla tai lentäen. Meriteitse tehtiin 1,5 miljoonaa matkaa ja ilmojen halki 1,3 miljoonaa.

Vapaa-ajanmatkailu Viroon kasvoi edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui etelänaapuriimme 739 000, yönyliristeilyjä 135 000 ja päiväristeilyjä 206 000. Päiväristeilyt vähenivät viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, mutta kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat ja laivalla yöpymisen sisältäneet risteilyt lisääntyivät.

Vapaa-ajanmatkailu Ruotsiinkin lisääntyi edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui länsinaapuriimme kesäkaudella 377 000, yönyliristeilyjä 192 000 ja päivämatkoja 85 000.

Venäjälle suuntautuva vapaa-ajanmatkailu nousi entiselle tasolleen vuosien 2014-2015 notkahduksen jälkeen. Yöpymisen kohdemaassa sisältäneiden matkojen määrä Venäjälle lisääntyi 28 prosenttia ja päivämatkojenkin määrä peräti 143 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vapaa-ajan matkat läntiseen Keski-Eurooppaan vähenivät. Suomalaisten suosikit, Ranska ja Saksa, menettivät suosiotaan. Sen sijaan Iso-Britannia kasvatti suosioitaan suomalaismatkailijoiden keskuudessa.

Lännestä poiketen itäinen Keski-Eurooppa kiinnosti kesäaikaan suomalaismatkailijoita enemmän kuin vuosi sitten. Tšekkiin ja erityisesti Puolaan suuntautuneet vapaa-ajan matkat lisääntyivät.

Suomen vaihtelevasta suvisäästä matkattiin myös varmemman auringonpaisteen kohteisiin Etelä-Eurooppaan. Välimeren pohjoispuolen valtioihin tehtiin yhteensä 521 000 matkaa, joka oli kuitenkin vähemmän kuin edellisvuoden touko-elokuussa.

Kroatiaan matkustettiin selkeästi ahkerammin kuin edellisvuoden kesäkaudella, ja matkojen määrä sinne lähes kaksinkertaistui.

Muihin Välimeren suosikkivaltioihin, Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan, matkojen määrä väheni verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaa. Turkkiin suuntautuneiden matkojen määrä romahti ja matkoja sinne tehtiin alle puolet viimevuoden kesäkauteen verrattuna.

Euroopan ulkopuolella Yhdysvallat lisäsi suosiotaan ja matkojen määrä sinne kasvoikin 65 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen suomalaisten matkailututkimuksesta, jota varten haastateltiin kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa yhteensä 4 747 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista. Vuoteen 2011 saakka tiedot kerättiin 15–74-vuotiailta.

Ylös