”Vanhustenhoito on ykkösasia”

31.10.2016 klo 10:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa (30.10) Kristillisdemokraattien kevään kuntavaalien tavoitteista.  – Asia numero yksi on vanhusten hoito, hän sanoo.

Essayah mukaan lisää rahaa tarvitaan sekä kotihoitoon että laitoshoitoon.

– Laitoshoidon hoitajamitoituksia ei voi laskea yhtään nykyisestä, Essayah sanoo.

Essayah muistuttaa, että keväällä valittavilla valtuutetuilla on edessään historiallisia päätöksiä, sillä seuraavien neljän vuoden aikana kuntien toimenkuva muuttuu perusteellisesti.

Kristillisdemokraattien kuntavaalitavoitteena on historian paras tulos. Se tarkoittaa, että kannatuksen pitäisi ylittää edellinen ennätys 4,2 prosenttia vuodelta 2008

Edessä on nykyisten itsehallinnollisten kuntien joutsenlaulu.

Sote- ja maakuntauudistukset vähentävät kuntien tehtäviä, mutta jäljelle jäävät kuten perusopetus ja varhaiskasvatus ovat sitäkin tärkeämpiä. Monen pienen kunnan budjetista lähtee soten myötä 60 prosenttia.

Vuoden vaihteessa tulee voimaan myös kuntalain muutos, joka vähentää automaattisesti valtuutettujen määrää, jos kunta itse ei sitä ennen päätä toisin.

Essayah kertookin olevansa huolissaan demokratiasta. Esimerkiksi 21 valtuutetun sijaan jossain kunnassa voi jatkossa olla 13 valtuutetttua. He ovat entistä todennäköisemmin yhdestä tai muutamasta isosta puolueesta.

Kristillisdemokraattien kuntavaalitavoitteena on historian paras tulos. Se tarkoittaa, että kannatuksen pitäisi ylittää edellinen ennätys 4,2 prosenttia vuodelta 2008.

Ylös