Peter Östman: Poliitikkojen on herättävä tukemaan Israelia

1.11.2016 klo 13:11 Politiikka Samuli Rissanen

Israelilaiselle TV-kanavalle haastattelun antanut Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kertoo, että esimerkiksi Unescon Temppelivuorta koskevaan päätöslauselmaan yritetään parhaillaan vaikuttaa politiikan keinoin.

Östman kertoi englanninkieliselle TV-kanavalle Israel Now Newsille, että Unescon päätös ei täytä demokraattisen päätöksenteon kriteereitä, sillä Unescon hallitusneuvoston 58 paikasta esimerkiksi pohjoismaille kuuluu vain yksi, joka on tällä hetkellä ruotsalaisten hallussa.

Ruotsi tuki aiemmissa äänestyksissä Unescon päätöslauselmaa, mutta pidättäytyi viimeisimmässä äänestyksessä.

Kristillisdemokraatit ovat puolestaan yrittäneet vaikuttaa Suomen hallituksen kantaan asiassa.

Esimerkiksi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on kertonut vedonneensa henkilökohtaisesti ulkoministeri Timo Soiniin, että Suomi ei tukisi historiallista vääristelyä, kun äänestys päätöslauselmasta käydään Unescon yleiskokouksessa ensi vuonna.

– Poliitikkona yritän kuitenkin katsoa Lähi-idän tilannetta politiikan, demokratian ja kansainvälisen oikeuden näkökulmasta

Kristillisdemokraattien kansanedustajana vuodesta 2011 ja Euroopan kristittyjä poliitikkoja kokoavan ECPM:n puheenjohtajana vuodesta 2013 vaikuttanut Östman vetoaa, että suomalaiset, pohjoismaiset ja eurooppalaiset poliitikot tukisivat Israelia.

Hänen mukaansa valtamediat niin Suomessa kuin muallakin Euroopassa ovat vaikuttaneet yleiseen ilmapiiriin merkittävästi, eikä se kehitys ole ollut suotuisa.

Östman arvioi, että etenkin nuoremman polven päättäjien keskuudessa faktat Israelin valtion syntymisestä ja maan rajoista ovat hämärtyneet.

– Ei tunneta esimerkiksi San Remon sopimusta tai Israelin itsenäistymistä 1948 edeltäneitä tapahtumia.

– Ei myöskään ymmärretä, mikä merkitys Suomen, Pohjoismaiden tai EU:n hyvillä suhteilla Israeliin on.

Vaikka Israelia tukevien kannanottojen on vaikea läpäistä valtamedian seulaa, Östmanin mukaan oikeaa ja täsmällisempää tietoa on silti ollut mahdollista jakaa onnistuneesti, esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä.

Toisaalta Östman pohtii TV-kanavan haastattelussa myös oman elämänkatsomuksensa vaikutusta suhteessa Israeliin.

– Olen kasvanut kristityssä kodissa ja kuullut Raamatun kertomuksia pienestä pitäen; tottakai sillä on vaikutusta.

– Poliitikkona yritän kuitenkin katsoa Lähi-idän tilannetta politiikan, demokratian ja kansainvälisen oikeuden näkökulmasta, hän sanoo.

 

Ylös