Rahanpesua ja terrorismin rahoitusta kitketään uudistuvalla lainsäädännöllä

7.11.2016 klo 08:05 Politiikka KD Lehti

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä sekä laiksi rahanpesun selvittelykeskuksesta.

Tavoitteena on tehostaa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ennalta estämistä niin, että yritykset ja muut toimijat entistä enemmän omassa toiminnassaan ottaisivat huomioon näihin rikoksiin liittyvät riskit.

Esityksen mukaan valtioneuvostolla, valvontaviranomaisilla, asianajajayhdistyksellä ja ilmoitusvelvollisilla yhteisöillä ja elinkeinonharjoittajilla olisi velvollisuus laatia riskiarvio rahanpesun ja terrorismin rahoittamisesta.

Poliisihallitus voisi määrätä rahapeliyhteisölle rikemaksun tai seuraamusmaksun, jos tämä on laiminlyönyt velvollisuutensa tuntea asiakkaansa

Toimijoilla olisi myös velvollisuus ottaa huomioon riskiarvion tulokset omassa toiminnassaan. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin asiakkaiden tehostettua seurantaa.

Voimassa olevalla rahanpesulailla on jo ollut myönteisiä vaikutuksia ja viime vuosien aikana epäilyttäviä liiketoimia koskevat ilmoitukset ovat lisääntyneet. Ilmoituksia Suomessa antavat erityisen runsaasti pankki-, vakuutus- ja maksupalvelujen tarjoajat sekä rahapeliyhteisöt.

Talousrikokset ovat Suomessa yksi suurimmista rikollisuuden muodoista rahanpesun taustalla. Rahanpesua voi kuitenkin liittyä periaatteessa mihin tahansa yritystoimintaan. Lainsäädännön soveltamisalaan on sisällytetty ne elinkeinoelämän osa-alueet, joita pidetään todennäköisimpinä rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen näkökulmasta.

Valvontaviranomaisille, kuten Finanssivalvonnalle, Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja Poliisihallitukselle ehdotetaan lisäksi valtuuksia määrätä hallinnollisia seuraamuksia.

Jatkossa esimerkiksi Poliisihallitus voisi määrätä rahapeliyhteisölle rikemaksun tai seuraamusmaksun, jos tämä on laiminlyönyt velvollisuutensa tuntea asiakkaansa tai tehdä epäilyttävää liiketoimea koskeva ilmoitus rahanpesun selvittelykeskukselle.

Rahanpesun selvittelykeskuksesta ehdotetaan erillistä lakia, koska kyseessä on poliisin yksikkö, johon sovelletaan osittain myös poliisilainsäädäntöä ja eri tietosuojasääntelyä kuin ilmoitusvelvollisiin ja valvojiin.

Rahanpesun selvittelykeskuksella olisi oikeus keskeyttää epäilyttävä liiketoimi kymmenen arkipäivän ajaksi.

Rahanpesulla tarkoitetaan toimintaa, jossa rikollisesta tai laittomasta alkuperästä olevat varat pyritään kierrättämään laillisen maksujärjestelmän läpi varojen tosiasiallisen luonteen, alkuperän tai omistajien peittämiseksi.

Terrorismin rahoittamisella tarkoitetaan laillista tai laitonta alkuperää olevien varojen hankkimista tai keräämistä terroristiseen tarkoitukseen.

Ylös