”Suomi tarvitsee maatilojen biokaasulaitosten verkostoa”

30.11.2016 klo 15:10 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kannattaa hallituksen aikeita satsata biokaasuun, mutta pitää tavoitetta biokaasun käytön kasvattamiseksi liian vaatimattomana.

– Elinkaaritarkastelussa biokaasu on ilmaston kannalta sähköäkin parempi energianlähde myös liikenteessä, kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Hän piti Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron eduskunnan keskustelussa olleesta, hallituksen viime viikolla julkistamasta ilmasto- ja energiastrategiasta.

Hallitus kertoi keskittyvänsä vuoteen 2030 ulottuvasssa ilmastostrategiassa biokaasun tuotannon kehittämiseen ja liikenteessä biopolttoaineiden käyttöön.

– Tarvitsemme maatilojen biokaasulaitosten verkostoa. Myös rehevöityneiden vesistöjen tila paranisi, jos ruovikkoja ja vesikasveja hyödynnettäisiin biokaasuksi

Esimerkiksi Gasum oy on arvioinut biokaasun potentiaaliksi jopa 15 terawattituntia, joka muodostaa kolmanneksen koko Suomen maakaasun käytöstä.

Kristillisdemokraattien mielestä erityisesti pelloille jäävä maakaasupotentiaali pitäisi korjata talteen.

– Tarvitsemme maatilojen biokaasulaitosten verkostoa. Myös rehevöityneiden vesistöjen tila paranisi, jos ruovikkoja ja vesikasveja hyödynnettäisiin biokaasuksi, Tanus muistuttaa.

Kristillisdemokraatit ovat tehneet lakialoitteen, jotta biokaasun tuotantolaitosten rakentamiseen voisi saafa investointiavustuksia samalla osuudella investoinnista kuin esimerkiksi navettojen rakentamiseen.

Biokaasun tuotanto vähentää keinolannoitteiden tarvetta, mikä on myös ilmaston kannalta hyvä. Maatilojen biokaasulla voidaan lämmittää myös läheistä asutusta.

Sen sijaan kaasuautoilun edistämisessä hallitus on Kristillisdemokraattien mielestä jo myöhässä. Kaasuautoilun lisäyksen pitäisi KD:n linjausten mukaan perustua enemmän biokaasuun kuin fossiiliseen maakaasuun.

Kiitosta Kristillisdemokraatit antavat periaatepäätösestä luopua kivihiilen energiakäytöstä vuoteen 2030 mennessä, samoin päätöstä fossiilisen öljyn käytön puolittamisesta. Päätökset voisi KD:n mielestä toteuttaa ripeässä tahdissa.

– Haluaisimme kuitenkin hallituksen esittävän ratkaisun siihen, miten esimerkiksi pääkaupunkiseudun tarvitsema lämpöenergia tuotetaan, Tanus huomauttaa.

Kristillisdemokraattien mielestä hallitus on tehnyt ison virheen vähentäessään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoja Tekesiltä ja VTT:ltä. Tämän vuoden talousarviossa vähennysten määrä oli viime vuodesta 35 miljoonaa euroa ja ensi vuonna vielä 54 miljoonaa euroa lisää, elleivät KD:n muutosesitykset toteudu.

– Suomen tulee juuri nyt olla tutkimuksen ja kehitystyön eturintamassa. Digitalisaatio, tekoäly ja robotisaatio ovat avaamassa aivan uusia energian säästön mahdollisuuksia. Juuri nyt on aika sijoittaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöhön, jotta saisimme uusia ilmaston ja energian tuotannon ja käytön kannalta hyödyllisiä patentteja, uusia yrityksiä ja vientituotteita, Tanus arvioi.

Ylös