Sisäministerit keskustelevat konfliktialueilta palaavista vierastaistelijoista

9.12.2016 klo 07:39 Politiikka Samuli Rissanen

Syyrian ja Irakin taistelualueille on matkustanut huomattava määrä ihmisiä Euroopasta, ja nämä muodostavat haasteen sekä Suomen että Turkin ja muiden kolmansien maiden turvallisuusviranomaisille. Suomessa viranomaiset ovat tunnistaneet noin 80 henkilöä, joka ovat matkustaneet näille alueille.

EU:n sisäministerit kokoontuvat oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon tänään Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Paula Risikko. Ministereiden asialistalla on muuttoliikkeeseen ja terrorismiin liittyviä aiheita. Yhtenä aiheena on Syyrian ja Irakin konfliktialueilta palaaviin henkilöihin liittyvät kysymykset.

Palaajat tunnistetaan ja heidät ohjataan oikeanlaisten palvelujen piiriin. Rikosprosessin käynnistämisen edellytykset selvitetään ja esitutkinta käynnistetään aina kun se on mahdollista

Suomi pitää tärkeänä, että konfliktialueilta takaisin Eurooppaan palaaviin liittyvistä haasteellisista kysymyksistä keskustellaan EU-tasolla kaikkien jäsenmaiden kesken. Palaavien joukko on moninainen.

Joukossa on taistelutoimintaan osallistuneita vierastaistelijoita, miehiä ja naisia jotka ovat muilla tavoin tukeneet tai osallistuneet ns. kalifaatin rakentamiseen sekä lapsia, jotka ovat kasvaneet väkivaltaisessa ympäristössä.

On tärkeää kartoittaa, miten EU-maat yhdessä voivat vastata tämän ilmiön seurauksiin muun muassa jakamalla tietoa toimivista käytännöistä jäsenmaissa.

– Suomessa asiaan on jo puututtu. Sisäministeriön johdolla valmistellaan toimintamallia, jolla vähennetään taistelualueilta palaaviin henkilöihin liittyvää väkivallan ja radikalisoitumisen riskiä. Palaajat tunnistetaan ja heidät ohjataan oikeanlaisten palvelujen piiriin. Rikosprosessin käynnistämisen edellytykset selvitetään ja esitutkinta käynnistetään aina kun se on mahdollista, sisäministeri Paula Risikko kertoo.

Suomi tukee EU-tason yhteistyötä kolmansien maiden kanssa. Syyrian ja Irakin taistelualueille on matkustanut huomattava määrä ihmisiä Euroopasta, ja nämä muodostavat haasteen sekä Suomen että Turkin ja muiden kolmansien maiden turvallisuusviranomaisille.

Suomessa viranomaiset ovat tunnistaneet noin 80 henkilöä, joka ovat matkustaneet näille alueille.

Ylös