Yhdysvallat karkottaa 35 venäläisdiplomaattia hakkeroinnin takia – Venäjä kiistää ja uhkaa vastatoimilla

30.12.2016 klo 07:51 Ulkomaat KD Lehti

Presidentti Obaman mukaan lisääkin toimia Venäjää vastaan on tulossa. Venäjä kiistää hakkeroinnin ja uhkaa vastatoimilla.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama julkisti torstaina pitkän liudan Venäjän vastaisia toimia, joilla Yhdysvallat rankaisee Venäjää marraskuun presidentinvaaleihin liittyvästä hakkeroinnista.
Yhdysvallat ilmoitti muun muassa karkottavansa 35 venäläistä tiedusteluhenkilöä, jotka ovat työskennelleet Venäjän suurlähetystössä Washingtonissa ja konsulaatissa San Franciscossa.

Heille annettiin 72 tuntia aikaa poistua Yhdysvalloista.

Yhdysvallat asetti myös venäläisten tiedusteluorganisaatioiden vastaisia pakotteita. Pakotteet kohdistuvat turvallisuuspalvelu FSB:hen ja sotilastiedustelupalvelu GRU:hun. Pakotteiden kohteeksi joutuu muun muassa GRU:n johtaja Igor Korobov.

Niin ikään Yhdysvallat ilmoitti sulkevansa kaksi venäläisten toimipaikkaa New Yorkissa ja Marylandissa. Suljettavia paikkoja on amerikkalaisten mukaan käytetty tiedustelutarkoituksiin.

Presidentti Barack Obaman mukaan pakotteet ovat seurausta yrityksistä vahingoittaa Yhdysvaltain etuja. Vaaleihin liittyvän hakkeroinnin ohella venäläiset turvallisuusviranomaiset ja poliisit ovat häirinneet amerikkalaisia diplomaatteja Moskovassa.

Kaikkien amerikkalaisten pitäisi Obaman mukaan olla huolissaan Venäjän toimista.

– Kaikkien amerikkalaisten tulisi olla huolissaan Venäjän toimista, Obama sanoi Washingtonissa.
Obaman mukaan luvassa on lisää Venäjän vastaisia toimia. Kaikista vastatoimista ei Obaman mukaan kerrota julkisuuteen.

Venäläisten kyberhyökkäykset kohdistuivat Yhdysvaltain demokraattipuolueeseen ja sen presidenttiehdokkaaseen Hillary Clintoniin. Venäjän arveltiin hyökkäyksillään haluavan parantaa republikaaniehdokkaan Donald Trumpin mahdollisuuksia voittaa vaalit. Trump on suhtautunut Venäjään ja sen presidenttiin Vladimir Putiniin selvästi Clintonia lämpimämmin.

Sekä Kreml että Trump ovat kiistäneet hakkerointiväitteet.

– Naurettavaa hölynpölyä, jolla ei ole mitään pohjaa, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille aiemmin tässä kuussa.

Myös Trump on ilmaissut pitävänsä väitteitä Venäjän sekaantumisesta vaaleihin naurettavana.

Venäjä kiistää Yhdysvaltain syytökset presidentinvaaleihin liittyvästä hakkeroinnista. Venäjän mukaan syytökset ovat perusteettomia.
Venäjä ilmoitti vastaavansa ”sopivilla kostotoimilla”

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ”jyrkästi kiistää perusteettomat Venäjää koskevat väitteet ja syytökset”. Hänen mukaansa Venäjä reagoi karkotuksiin vastavuoroisuuden periaatteella.

Peskov myös sanoi, että Yhdysvallat haluaa epäilyksettä tuhota Venäjän ja Yhdysvaltain väliset suhteet.

Lähteet: STT, AFP
Ylös