”Meillä ei ole varaa siihen, että nuoret syrjäytyvät pysyvästi työelämästä”

15.3.2017 klo 15:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mukaan ammatillisen koulutuksen säästöillä on vaikutusta nuorten syrjäytymiskehitykseen.

Koko opposition yhteinen välikysymys ammatillisen koulutuksen leikkausten aiheuttamista seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta osuu hallituksen kannalta arkaan paikkaan.

190 miljoonaa euron leikkaukset ovat tänä keväänä vaikuttaneet ammatillisten oppilaitosten arkeen.

OAJ:n mukaan ammatillisesta koulutuksesta irtisanottiin lähes 500 opettajaa viime vuonna ja henkilöstövähennyksiä ennakoidaan tulevan runsaasti myös tänä vuonna.

– Meillä ei ole varaa siihen, että nuoret, varsinkin nuoret miehet, syrjäytyvät pysyvästi työelämän ulkopuolelle

Kristillisdemokraattien mukaan koulutuksen heikentäminen vaikuttaa yksilöihin, yrityksiin, kuntiin ja alueisiin ja lopulta koko maan työllisyyteen ja kilpailukykyyn.

– Monet nuoret ovat vaarassa jäädä ilman jatkokoulutuspaikkaa, kun niiden määrää vähennetään ja ne siirtyvät alueellisesti yhä kauemmas. Lähiopetustuntien määrän vähentäminen on myös hyvin huolestuttavaa.  Nämä toimet lisäävät entisestään nuorten syrjäytymisriskiä, kristillisdemokraattien puheenvuoron välikysymyskeskustelussa pitänyt Sari Tanus arvioi.

Koulutuksen laadun heikkeneminen voi hänen mukaansa pahimmillaan lisätä koulupudokkaiden määrää ja vaikeuttaa opettajien työtä.

– Opettajat joutuvat suunnittelemaan koulutuksen kokonaan uudelleen, kun edellytykset sen järjestämiseen muuttuvat radikaalisti. Huoli oppilaista ja henkilöstövähennysten aiheuttama pelko oman työpaikan säilymisestä, vaikuttavat vahvasti myös opettajien työssä jaksamiseen.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä muistuttaa hallitusta siitä, että koulutuksen laadusta tinkimällä, tingitään osaamisesta.  Laadukkaan koulutuksen saaneet, osaavat työntekijät, ovat elintärkeitä elinkeinoelämälle. Kilpailukykysopimuksen tuoma hyöty jää pieneksi, jos työvoiman tuottavuus samalla heikkenee.

– Unohtaa ei pidä myöskään koulutusvientiä, missä meillä on suuri kasvun mahdollisuus. Koulutusvientiä on vaikea markkinoida, mikäli kotimaassa samaan aikaan koulutuksen taso laskee ja oppilaiden tiedot ja taidot jäävät puutteellisiksi, Tanus muistuttaa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kantaa erityistä huolta hallituksen päätösten vaikutuksista nuorten syrjäytymiskehitykseen.

– Meillä ei ole varaa siihen, että nuoret, varsinkin nuoret miehet, syrjäytyvät pysyvästi työelämän ulkopuolelle. Nuorten syrjäytymisen estämiseksi tulee tehdä kaikki mitä voidaan ja jokaiselle nuorelle tulee antaa mahdollisuus opiskella itselleen ammatti.

Kristillisdemokraatit huomauttivat, että hallitus on jo aiemmin leikannut nuorisotakuusta, etsivästä nuorisotyöstä sekä nuorten työpajatoiminnasta.

– Ollaan aivan väärällä tiellä. Koulutuksesta leikkaaminen on suora leikkaus tulevaisuuden kasvusta ja menestyksestä. Nämä eivät ole oikeita säästöjä, sillä ne tuottavat lisäkuluja varsin nopealla aikajänteellä. Tästä olemme varoittaneet kerta toisensa jälkeen ja varoitamme jälleen, Tanus kritisoi.

 

Ylös