Päivi Räsänen: Brexit kiihdyttäisi Suomessa keskustelua sotilaallisen liittoutumisen tarpeesta

21.6.2016 klo 09:29 Politiikka Samuli Rissanen

Lontooseen vaalitarkkailijaksi tällä viikolla matkustavan kristillisdemokraattien kansanedustajan ja entisen sisäministerin Päivi Räsäsen mielestä eduskunnan pitäisi jatkaa istuntokauttaan juhannuksen jälkeen, mikäli Britannian EU-ero toteutuu.

Räsäsen mukaan tällaisessa tilanteessa pääministeri Juha Sipilän pitäisi kutsua istuntotauolle juhannuksena jäävä eduskunta takaisin koolle.

– Jos Brexit tulee, niin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko vanhenee parissa päivässä

– Brexitin poliittiset vaikutukset ovat suuret ja se saattaisi koko unionin epävarmuuden tilaan, Räsänen perustelee ISTV:n haastattelussa.

Vaikka EU-asioiden käsittely keskittyy eduskunnan Suureen valiokuntaan, Räsäsen mukaan näin mittavan luokan asiasta pitäisi käydä keskustelua käydä koko eduskunnan voimin.

Normaalin käytännön mukaisesti eduskunta palaa kesätauoltaan vasta syyskuussa, mutta Räsäsen mielestä Brexitin kaltaista keskustelua ei millään voisi jättää syksyyn.

Suomessa vaikutukset tuntuisivat erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Britannian kaltaisen suuren EU-ja Nato-maan sekä ydinasevaltion lähtö muuttaisi koko maanosan turvallisuuspoliittisia asetelmia merkittävästi. Naton painoarvo suhteessa EU:hun vahvistuisi.

Se olisi omiaan lisäämään Suomessa keskustelua mahdollisesta liittoutumisen tarpeesta.

Mikäli Brexit-vaihtoehto toteutuu, vanhenee samalla hallituksen uunituore ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Eduskunta käsittelee selontekoa täysistunnossaan tänään.

Selonteossa ei mainita sanaakaan Brexitistä.

– Jos Brexit tulee, niin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko vanhenee parissa päivässä, Räsänen muistuttaa.

Brittien lähtö unionista veisi mukaan myös reilun siivun unionin sisäisestä poliisiyhteistyöstä. Edellisen hallituksen sisäministerinä toiminut Räsänen huomauttaa, että esimerkiksi poliisitiedustelun osalta Britannia on suurvalta.

– Jos tämä ulottuvuus lähtee unionin sisältä pois, on se iso menetys esimerkiksi taistelussa terrorismia vastaan.

Räsänen arvioi, että Britannian EU-ero ruokkisi vahvoja EU-skeptisiä ja populistisia liikkeitä muissakin maissa vaatimaan eroa unionista. Yksi tällainen maa on Ranska.

– Luultavasti se olisi seuraava maa, jossa käynnistyisi vastaanvanlainen prosessi, Räsänen arvioi.

Suomessa sen sijaan tuskin ajaudutaan puuhamaan EU-eroa. Räsänen muistuttaa, että kaikki eduskuntapuolueet ovat täällä EU:ssa pysymisen kannalla.

 

 

 

 

Ylös