Ulkomainen, alipalkattu työvoima yleistä kiinteistöpalvelualalla

20.10.2015 klo 10:14 Kotimaa Samuli Rissanen

Ulkomaisen työvoiman alipalkkaus on yleinen harmaan talouden ilmenemismuoto kiinteistöpalvelualalla, ilmenee PAMin ja Kiinteistötyönantajien tilaamasta selvityksestä. Lähes yhtä merkittävänä ongelmana alalla pidetään harmaan työvoiman käyttöä.

Ulkomaisen työvoiman alipalkkaus on yleinen harmaan talouden ilmenemismuoto kiinteistöpalvelualalla, ilmenee PAMin ja Kiinteistötyönantajien tilaamasta selvityksestä.

PAM kannattaa alipalkkauksen kriminalisointia sekä esimerkiksi veronumerokäytännön laajentamista kiinteistöpalvelualalle harmaan talouden kitkemiseksi.

Valtaosa vastanneista alan yrityksistä (76 %) ja luottamushenkilöistä (88 %) pitää ulkomaisen työvoiman alipalkkausta tärkeänä tai kohtalaisen tärkeänä harmaan talouden ilmenemismuotona.

Verohallinnon, poliisin ja aluehallintoviranomaisten mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkausta koskevat tapaukset ovat lisääntyneet siivousalalla nopeasti 2010-luvulla.

Myös PAMin tietoon tulevien alipalkkaustapausten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Tällä hetkellä poliisilla on havaintoja vastaanottokeskusten ympärillä toimivista rekrytointiryhmistä.

Selvityksen mukaan harmaan työvoiman käyttöä pidetään alalla lähes yhtä merkittävänä ongelmana kuin ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkausta. Harmaa työvoima ilmenee pimeiden palkkojen maksamisena ja työnantajamaksujen laiminlyönteinä.

PAM kannattaa alipalkkauksen kriminalisointia sekä esimerkiksi veronumerokäytännön laajentamista kiinteistöpalvelualalle harmaan talouden kitkemiseksi.

 

 

 

 

 

Ylös