Palokuolemat vähenivät viime vuonna

6.1.2016 klo 08:19 Kotimaa Samuli Rissanen

Vuonna 2015 tulipaloissa kuoli 78 ihmistä. Se on yhdeksän henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) alustavien tietojen mukaan tulipaloissa kuoli viime vuonna 78 ihmistä. Kuolemien määrä laski hieman edellisvuodesta, jolloin tulipaloissa menehtyi 87 ihmistä.

Ongelmana on se, että suuri osa toimintakyvyltään rajoittuneita ihmisiä on siirretty turvallisista laitoksista omiin koteihin asumaan

Viime vuoden palokuolemista 36 tapahtui omakotitaloissa, 17 kerrostaloissa, neljä rivi- ja muissa pientaloissa, kolme vapaa-ajan asunnoissa, kahdeksan autoissa, neljä muissa rakennuksissa ja yksi hoitolaitoksissa.

Viime vuonna tulipaloissa kuolleista valtaosa eli 51 henkilöä oli miehiä. Yli 65-vuotiaita osuus uhreista oli lähes 40 prosenttia.

SPEKin johtaja Matti Orrainen arvelee, että määrätietoinen turvallisuustyö on vaikuttanut palokuolemien vähenemiseen.

Sisäisen turvallisuuden ohjelman yhtenä tavoitteena oli se, että palokuolemien määrä laskee vuoteen 2015 mennessä siten, että se on enintään 50.

– Vaikka sisäisen turvallisuuden ohjelman tavoite jäi toteutumatta, suuntaus on selkeästi parempi. Viimevuotinen palokuolemaluku vastaa suurin piirtein viiden edeltävän vuoden keskiarvoa, Orrainen toteaa.

Viime vuosina on tehty paljon työtä asumisen paloturvallisuuden parantamiseksi. Itsestään sammuvat savukkeet tulivat pakollisiksi, ja yli 3 000 hoiva- ja huoltolaitosta on varustettu automaattisella sammutuslaitteistolla.

Orraisen mukaan ongelmana on se, että suuri osa toimintakyvyltään rajoittuneita ihmisiä on siirretty turvallisista laitoksista omiin koteihin asumaan.

Toimintakyvyltään rajoittuneiden ihmisten paloturvallisuutta voidaan parantaa esimerkiksi liesiturvalaitteilla ja mobiilisammutuslaitteistoilla.

Ylös