Hallituksen kannatus on sulanut nopeasti-Keskustan, Kokoomuksen ja PS:n kannatus alle 50 prosenttia

22.1.2016 klo 09:16 Politiikka Samuli Rissanen

Helsingin Sanomien (22.1.) vuodenvaihteeseen osuneen puoluekannatusmittauksen perusteella hallituspuolueiden kannatus on sulanut nopeasti. Heikoimmin menee perussuomalaisilla, mutta Keskustankin kannatus on vajonnut pitkästä aikaa alle 20 prosentin.

Helsingin Sanomien vuodenvaihteen tienoille ajoittuneen (14.12-14.1.) kannatuskyselyn perusteella Sdp olisi nyt eduskunnan suurin puolue, mikäli vaalit järjestettäisiin nyt. Sdp:n kannatus on nyt 22,8 prosenttia, mikä on suurin lukema pariin vaalikauteen.

Demareiden ohella oppositiopuolueiden jyrkimmästä kuukausinoususta vastasivat Kristillisdemokraatit. Kannatus on nyt 4,2 prosenttia, suurin lukema neljään vuoteen.

Samalla demarit porskuttivat pitkään kannatuskärjessä olleen pääministeripuolue Keskustan ohi. Keskustaa kannatti vuodenvaihteessa 19,7 prosenttia suomalaisista.

Kokoomus on hallituspuolueista ainoa, joka on onnistunut pitämään asemansa. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin kompurointi hallintarekisteriä koskevassa kysymyksessä ei jättänyt isompaa lommoa puolueen julkisivuun; Kokoomuksen kannatus on ollut liki tasainen viiva eduskuntavaaleista lähtien.

Perussuomalaisten kannatus (nyt 9,6 prosenttia) on sen sijaan liki puolittunut vaaleista.

Vihreiden nousukiito (kannatus 11,1) näyttää laantuneen, samoin Vasemmistoliiton (7,9).

Demareiden ohella oppositiopuolueiden jyrkimmästä kuukausinoususta vastasivat Kristillisdemokraatit. KD:n kannatus on nyt 4,2 prosenttia, suurin lukema yli neljään vuoteen.

TNS Gallup selvitti Helsingin Sanomille puolueiden kannatusta haastattelemalla 2432 henkilöä 14.12.2015-14.1.2016 välisenä aikana.

Ylös