”Hallituksen olisi pitänyt toimia puolueettomasti Lähi-idän ratkaisuissa”

25.1.2016 klo 09:48 Politiikka Samuli Rissanen

Peter Östmanin mielestä Palestiinan valtion profiilin nostaminen kohti itsenäistä valtiota riitaisella tavalla ilman rauhansopimusta, voi kärjistää Lähi-idän konfliktia ja estää rauhan löytymiseksi tarvittavia kompromisseja. Hän kritisoi ulkoministeri Timo Soinia muiden EU:n ulkoministerien kelkkaan lähtemisestä.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, eduskunnan Suomi-Israel ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mielestä Lähi-idän vakavia turvallisuusongelmia ja terroritekoja, Jerusalemin ja palestiinalaispakolaisten asemaa tai rajalinjauksia ei ratkaista Palestiinan valtion profiilin nostamisella.

Viime viikolla Soini liittyi EU:n ulkoministereiden yhteiseen kannanottoon koskien muun muassa Palestiinalaisvaltion syntyä. – Tämä siitä huolimatta, että osa palestiinalaishallinnosta edelleen pitää tavoitteenaan tuhota Israelia, Östman kritisoi.

– Edellytyksenä luottamuksen kasvamiselle on se, että israelilaiset ja palestiinalaiset sopivat kiistakysymyksistä keskenään.

– Palestiinan valtiota ei pidä tunnustaa ilman Israelin valtion kanssa neuvoteltua rauhansopimusta, Östman sanoo.

Hän toivoi, että Suomen hallitus olisi toiminut puolueettomasti Lähi-idän ratkaisuissa.

– Nyt hallituksen valitsema linja Lähi-idän kriisissä huolestuttaa. Hedelmästään puu tunnetaan, Östman muistuttaa.

Östman jätti marraskuun lopulla kirjallisen kysymyksen siitä, miten Suomen hallitus suhtautuu EU komission linjaukseen Israelin siirtokuntien tuotteiden merkitsemisestä. Kysymyksen allekirjoittivat kaikki Kristillisdemokraattien kansanedustajat.

EU-komission ohjeistuksessa todetaan, että Israelin siirtokunnista peräisin olevien tuotteiden merkitseminen alkuperältään israelilaisiksi on kuluttajien kannalta harhaanjohtavaa ja EU:n lainsäädännön vastaista.

Suomen hallitus yhtyi Euroopan komission esitykseen.

Östmanin kirjalliseen kysymykseen vastannut ulkoministeri Timo Soini totesi, että tuotteiden alkuperämerkinnässä on kyse kuluttajan oikeuksista ja totuudenmukaisen tiedon antamisesta ja että hallitus käynnistää komission antaman tulkintaohjeen pohjalta kansallisen tarkastelun.

Viime viikolla Soini liittyi EU:n ulkoministereiden yhteiseen kannanottoon koskien muun muassa Palestiinalaisvaltion syntyä.

– Tämä siitä huolimatta, että osa palestiinalaishallinnosta edelleen pitää tavoitteenaan tuhota Israelia, Östman kritisoi.

Häntä harmittavat lisäksi kansainvälisen yhteisön varsin yksipuoliset kannanotot.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström käytti viime viikolla puheenvuoron, jossa hän vaati perusteellista tutkimusta siitä, ovatko Israelin viranomaiset syyllistyneet palestiinalaisten laittomiin surmaamisiin viime kuukausien väkivaltaisuuksien yhteydessä.

– Jokainen sukupolvi on vastuussa omasta ajastaan. Myös me poliitikot. Olemme vastuussa siitä mitä tapahtuu nyt ja miten osaamme tunnistaa aikamme ilmiöt. Meidän velvollisuutemme on pitää huoli siitä, että historia ei unohdu, eikä toistu.

– Velvollisuutemme on vaatia tasapuolista ja totuudenmukaista uutisointia ja yhteiskunnallista keskustelua tämän päivän tapahtumista. Suomen ulkopolitiikassa puolueettomuus on arvo, jota tulee vaalia, Östman muistuttaa.

Ylös