Päivi Räsänen: Turvapaikanhakijoille järjestettävä kotouttavaa työtoimintaa

25.1.2016 klo 11:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ehdottaa, että turvapaikanhakijoille luotaisiin kotoutumista edistävä työtoiminnan järjestelmä. Se voisi olla velvoittava, esimerkiksi osa vastaanottorahasta maksettaisiin työtoimintaan osallistumisesta.

Edellisen hallituksen sisäministerin, kansanedustaja Päivi Räsäsen mielestä huoli turvapaikkapäätöstä odottavien passivoitumisesta on aiheellinen ja vakava. Yhteiskuntaan sopeutumisen kannalta olisi tärkeää, että turvapaikanhakijat pääsivät nopeasti kiinni suomalaiseen työelämään.

Räsänen uskoo, että työtoimintaan osallistuminen toisi mielekästä tekemistä arkeen ja ehkäisisi turhautumista ja sen kielteisiä seurauksia. – On kuitenkin tärkeää, että maahantulleet eivät syrjäytä suomalaisia työttömiä työnhaussa, hän sanoo.

Räsänen esittääkin kotouttavan työtoiminnan järjestelmää luomista. Mallia voisi ottaa esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien kuntouttavasta työtoiminnasta.

– Työtoiminta voisi lähteä kokeiluna liikkeelle ilman velvoitetta, mutta tarvittaessa osallistuminen kotouttavaan työtoimintaan voisi olla myös velvoittavaa, esimerkiksi osa vastaanottorahasta voitaisiin maksaa työtoimintaan osallistumisen myötä, hän ehdottaa.

Turvapaikanhakijoiden työ voisi olla joko avustamista vastaanottokeskuksissa tai paikallista yhteisöä hyödyttävää.

Räsänen uskoo, että työtoimintaan osallistuminen toisi mielekästä tekemistä arkeen ja ehkäisisi  turhautumista ja sen kielteisiä seurauksia.

– On kuitenkin tärkeää, että maahantulleet eivät syrjäytä suomalaisia työttömiä työnhaussa, hän sanoo.

Nykyisin turvapaikanhakija voi saada työluvan kolmen kuukauden maassa oleskelun jälkeen, mikäli hänellä on rajanylitykseen oikeuttavat asiakirjat kunnossa. Ilman asiakirjoja aika on kuusi kuukautta. Ajan lyhentämistäkin on ehdotettu.

– On varottava, ettei luoda epätervettä tilannetta, jossa työn perässä muuttavat ilmoittaisivat itsensä turvapaikanhakijoiksi, koska työskentelymahdollisuus järjestyy sitä kautta nopeammin ja sujuvammin kuin työperusteinen oleskelulupa saatavuusharkintoineen, Räsänen muistuttaa.

Kristillisdemokraatit ovat parhaillaan valmistelemassa maahanmuuttopoliittista ohjelmaansa. Räsänen toimii työryhmän puheenjohtajana.

Ylös