Keskituloisista lapsiperheistä tuli hallituksen käteiskassa

28.1.2016 klo 13:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mielestä keskituloisista lapsiperheistä on tehty hallituksen käteiskassa. KD-ryhmä muistuttaa, että kassa ei ole pohjaton ja toivottomuuden luominen lapsiperheisiin vaurioittaa Suomea pitkälle tulevaisuuteen.

– Tällainen ostovoiman ja työn kannustimien heikentäminen ei nosta Suomea lamasta, Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä linjasi talvikokouksessaan Salossa.

Kaavailtu korotus nostaisi esimerkiksi kaksilapsisen perheen kuukausittaisen päivähoitomaksun 674 euroon, kun perheessä on kaksi vanhempaa ja perhe kuuluu ylimpään maksuluokkaan.

KD-ryhmä muistuttaa, että lapsiperheiden toimeentuloon kohdistuvat voimakkaasti myös esimerkiksi asuntolainan korkovähennyksen pienentäminen, lapsilisien indeksien poistaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen 30 prosentin korotukset sekä suunnitellut pakkolait.

Hallitus perustelee päivähoitomaksujen korotuksia työllisyysnäkökulmilla, vaikka maksuilla on työn kannustimia heikentävä vaikutus. Työn vastaanottaminen 2000-3000 euron kuukausipalkalla on jo nykyään kannattamatonta lapsiperheissä, koska päivähoitomaksut  nousevat jyrkästi tulojen kasvaessa. Samalla monet muut tuet pienenevät, esimerkiksi asumistuki.

– Korotukset kannustaisivat keskituloisten lapsiperheiden vanhempia siirtymään työstä sosiaalitukien varaan, KD:n kansanedustajat huomauttavat.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ei myöskään hyväksy Sipilän hallituksen aikeita korottaa tuntuvasti päivähoitomaksuja.

Kaavailtu korotus nostaisi esimerkiksi kaksilapsisen perheen kuukausittaisen päivähoitomaksun 674 euroon, kun perheessä on kaksi vanhempaa ja perhe kuuluu ylimpään maksuluokkaan.

Korkein maksuluokka saavutetaan yhden lapsen perheessä alimmillaan jo vanhemman 2341 euron kuukausituloilla.

Korotus on yhdestä lapsesta 64 euroa ja kahdesta lapsesta 122 euroa kuukaudessa.

 

Ylös