Nyt pitäisi ottaa oppia talvisodan aikaisesta ”tammikuun kihlauksesta”

29.1.2016 klo 09:17 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan kansanedustaja Sari Tanus ehdottaa Ylöjärven Sanomien kolumnissaan (27.1.), että yhteiskuntasopimuksesta neuvottelevat osapuolet ottaisivat oppia talvisodan aikaisesta ”tammikuun kihlauksesta”.

Tanus muistuttaa kolumnissaan, että Suomessa on aiemminkin ollut vaikeita jaksoja – paljon nykyistä vaikeampia.

– Jos sota-aikanakin pystyttiin päättämään yhteistyöstä, löydettiin ratkaisuja, saatiin hyvinvointiyhteiskunta kasvuun, niin kai tänä päivänäkin jokainen voi ottaa askeleen ratkaisun suuntaan

– Soisi oppia otettavan myös vaikeiden sota-aikojen hyvistä ratkaisuista. Talvisodan aikana, tammikuussa, työnantaja- ja työntekijäosapuolet ”kihlautuivat” eli sopivat keskenään, että asioista sovitaan. Ei taistella vaan sovitaan! Oli riittävä tahtotila. Löytyykö tämän päivän Suomesta vastaavaa, Tanus kysyy.

Tammikuun kihlaus oli Suomen työnantajain keskusliiton antama julistus, jossa se tunnusti ammattiliitot ja keskusjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa kysymyksissä.

Aiemmin keskenään sotajalalla olleet osapuolet sopivat, että yhteisymmärrys pyritään jatkossa löytämään neuvotteluteitse. Julkilausuma luettiin Yleisradiossa 23.1.1940.

Tanuksen mukaan tammikuun kihlauksesta voivat ottaa opiksi kaikki suomalaiset.

– Jokainen ottakoon lähipiirissä hyvät opit käyttöön. Sama kertautukoon työpaikoilla, ammattiyhdistyksissä, työmarkkinajärjestöissä, kaupungin päättävissä elimissä, hallituksessa ja eduskunnassa.

– Jos sota-aikanakin pystyttiin päättämään yhteistyöstä, löydettiin ratkaisuja, saatiin hyvinvointiyhteiskunta kasvuun, niin kai tänä päivänäkin jokainen voi ottaa askeleen ratkaisun suuntaan, Tanus muistuttaa.

 

Ylös