”Dublin-sopimuksen kumoaminen olisi äärimmäisen suuri virhe”

30.1.2016 klo 14:55 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puoluehallitus edellyttää, että Suomen hallitus yksiselitteisesti torjuu EU:ssa esitetyn mahdollisuuden kumota Dublin-sopimus. Puoluehallitus hyväksyi Päivi Räsäsen johdolla tehdyn Kristillisdemokraattien maahanmuuttopoliittisen ohjelman.

Kristillisdemokraatit ovat koko pakolaiskriisin ajan painottaneet EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamista, pakolaisleirien tilanteen helpottamista, tuen suuntaamista kriisimaiden lähialueille ja kiintiöpakolaisjärjestelmän käyttöä.

Kuitenkin hallitus leikkasi niin humanitaarisesta kuin kehitysavustakin ja hirttäytyi omaan hallitusohjelmakirjaukseensa kiintiöpakolaisista.

Kristillisdemokraattien puoluehallitukselle KD:n maahanmuuttopoliittisen ohjelman esitellyt Päivi Räsänen totesi, että Kristillisdemokraattien kritiikki kohdistuu erityisesti EU:n viime kesästä lähtien harjoittamaan maahanmuuttopolitiikkaan.

Puoluehallituksenkin arvostelu kohdistui turvapaikanhakijoiden sisäisiin siirtoihin EU-maiden kesken.

– Hallitus meni sopimaan turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista EU:n sisällä, vaikka järjestelmän toimimattomuus oli tiedossa. Toimenpiteellä kiihdytettiin ihmissalakuljetusta, ja nyt on jo pohdittu pysyvästä sisäisten siirtojen mekanismista ja jopa koko Dublin-sopimuksen kumoamista. Se olisi äärimmäisen suuri virhe, puoluehallituksen kannanotossa todetaan.

Sen sijaan Suomen pitäisi Kristillisdemokraattien mielestä toimia EU:ssa aktiivisena kiintiöpakolaisjärjestelmän puolustajapuhujana.

Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittelystä on vastuussa hakemuksen ensimmäisenä vastaanottanut jäsenmaa.

Sopimuksella ehkäistään osaltaan sitä, että yksi henkilö tekee useampia turvapaikkahakemuksia.

Ylös